Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Osäkert om Kyotoavtalets framtid

Inget genombrott i knäckfrågan, det vill säga Kyotoprotokollets framtid. Men viss framgång när det gäller hjälp till klimatdrabbade, fattiga länder. Så var läget när FN:s förberedande klimatmöte i Panama avslutades under natten till lördagen.

Hoppet om att få till en förlängning av Kyotoprotokollet, som reglerar olika länders utsläpp av växthusgaser och som löper ut 2012, ses nu som mycket litet. Men vissa framsteg har ändå gjorts när det gäller att lägga grunden för ett framtida klimatavtal som även inkluderar Kina och USA. En väg kan vara att vissa länder gör nya åtaganden inom ramarna för Kyotoavtalet och att andra formulerar egna tydliga åtaganden, sade FN:s klimatchef Christina Figueres.

– Det blir kruxet i Durban, sade hon i Panama med referens till nästa FN-toppmöte om klimatfrågan, som startar den 28 november i sydafrikanska Durban.

Panamamötet kröntes dock med framgång när det gäller skapandet av en grön klimatfond som ska hjälpa de små och fattiga länder, som ö-nationer, som drabbas värst av klimatförändringarna. Finanskrisen till trots stod de rika givarländerna fast vid att årligen bidra med motsvarande 900 miljarder kronor till fonden fram till 2020. De rika länderna — EU, Japan och USA — gav ursprungligen löftet vid det uppmärksammade klimattoppmötet i Köpenhamn 2009.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.