Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Osäkra livvästar beslagtagna i Turkiet

Flytvästar, som använts av migranter, skyfflas undan på den grekiska ön Lesbos i september.
Flytvästar, som använts av migranter, skyfflas undan på den grekiska ön Lesbos i september. Foto: Petros Giannakouris/AP

Turkisk polis har tagit över 1.200 räddningsvästar i beslag. De var avsedda för flyktingar som försöker nå Grekland sjövägen. Räddningsvästarna fyller inte säkerhetskraven.

De har sålts i en verkstad som utnyttjat minderåriga från Syrien som arbetskraft i staden Izmir, uppger nyhetsbyrån Dogan.

Till Izmir söker sig flyktingar och migranter som är beredda att göra de riskfyllda sjöresorna till den grekiska ön Lesbos.

Turkiska tidningar publicerade på onsdagen bilder på 36 kroppar som spolats i land på den turkiska sidan av Egeiska havet. De bar skyddsvästar som uppenbarligen inte haft någon skyddseffekt.

Enligt Dogan var västarna inte fyllda med sådant material som behövs för att hålla människor vid liv i flera timmar i vatten.

Fyra personer påträffades i verkstaden. Två av dem var syriska flickor. En utredning kring den misstänkta illegala verksamheten har inletts.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.