Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ostafrika-tar-spjarn-infor-ny-grashoppsplaga/

Världen

Östafrika tar spjärn inför ny gräshoppsplåga

Foto: Patrick Ngugi

En svärm med gräshoppor kan under en dag förbruka samma mängd mat som 35.000 människor.

Nu räknar hårt drabbade Östafrika ned dagarna till rond tre.

TT Text

Den första invasionen, som drabbade regionen i slutet av 2019, ledde till matbrist för 20 miljoner människor.

Hundratals miljoner ökengräshoppor har därefter i omgångar svept in över delar av Östafrika, vilket enligt FN beror på ett ovanligt gynnsamt väder för insekterna. De stora svärmarna – som kan vara upp till sex mil långa – har förvärrat en redan svår situation i en region där miljoner människor redan lider av matbrist, torka och översvämningar.

Nu väntas en tredje våg. Miljarder av gräshoppor är redo att kläckas, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) som rekommenderar att Sudan, Etiopien och Sydsudan bibehåller högsta beredskapsnivå.

Svärmarna beskrivs som de värsta på många, många år. I Kenya är utbrottet det svåraste på över 70 år.

– Det som vi har planterat är förstört, det är mat som människor här är beroende av. De har ingenting att äta och ingenstans att ta vägen, sade Dulo Hama Balagha i den kenyanska kustregionen Tana River till TT i februari.

I området där han bor har odlingar med mangoträd, bönor, tomater och lök slukats av gräshopporna.

Hittills har gräshopporna förstört över en miljon hektar betesmark och hundratusentals hektar med grödor i framför allt Etiopien, Somalia och Kenya. Men siffrorna tros trots sin omfattning vara i underkant, då coronapandemins parallella framfart har försvårat kartläggningarna.

Virusutbrottet har också komplicerat försöken att stoppa svärmarna. Flygrestriktioner har lagt hinder i vägen för importen av bekämpningsmedel.

– Om vi misslyckas i de regionala insatserna på grund av brist på pesticider, så riskerar vi att få ytterligare fyra miljoner människor som har svårt att ge mat till sina familjer, sade Cyril Ferrand hos FAO i Östafrika enligt Reuters i april.

Enligt FAO kan även nordöstra Uganda och Tchad komma att drabbas av den nya invasionen. Även i Jemen och Oman har befolkningen plågats av stora gräshoppssvärmar.

Ämnen i artikeln

Sudan
Etiopien
Sydsudan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt