Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/osterrike-begransar-ratten-att-vistas-utomhus/

VÄRLDEN

Österrike begränsar rätten att vistas utomhus

Polis vid en vägspärr vid St. Anton i Tyrolen.
Polis vid en vägspärr vid St. Anton i Tyrolen. Foto: Kerstin Joensson

Österrikes regering begränsar kraftigt rörelsefriheten i landet och förbjuder folksamlingar om fler än fem personer. Extra poliser kallas in för att kontrollera att de nya reglerna följs. I hela Tyrolen införs ett strikt utegångsförbud.

– Vi är medvetna om att det rör sig om massiva inskränkningar, förklarade Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) på söndagen.

De nya åtgärderna för att bekämpa spridningen av nya coronaviruset innebär bland annat att folksamlingar om fler än fem personer förbjuds och österrikarna uppmanas att över huvud taget inte vistas utanför den egna bostaden.

Undantag görs endast i tre fall: för personer som arbetar inom samhällsviktiga yrken och som måste ta sig till jobbet, för livsmedelsinköp och för personer som ska hjälpa andra.

På söndagen röstade landets parlament Nationalrat enhälligt igenom en ny lag som möjliggör de kraftiga inskränkningar av rörelsefriheten.

Det är dock fortsatt tillåtet att vistas utomhus ensam eller tillsammans med personer som delar samma bostad, förklarade Sebastian Kurz. Extrainkallad polis ska se till att reglerna följs. Under söndagen kommer polisen att be personer som bryter mot församlingsförbudet att avlägsna sig från varandra. Från och med måndagen kan böter om motsvarande 25.000 kronor delas ut till de som bryter mot de reglerna.

– Det är nödvändigt för att skydda framför allt den äldre generationen, sade Kurz.

Även lekplatser och fotbollsplaner stänger efter helgen, liksom restauranger, kaféer och butiker. Affärer som säljer livsmedel och apoteksvaror, liksom banker och postkontor, undantas från reglerna.

Avspärrning vid Heiligenblut i Österrike på lördagen.
Avspärrning vid Heiligenblut i Österrike på lördagen. Foto: Johann Groder/AFP

I den hårt drabbade delstaten Tyrolen införs ett strikt utegångsförbud för samtliga invånare och besökare. Personer som inte kan uppvisa en giltig anledning att lämna sin bostad ska stanna hemma. Undantag kan göras för bland annat livsmedelsinköp och läkarbesök.

Fem områden i delstaten Tyrolen i södra delarna av landet befinner sig sedan tidigare i karantän. Det rör sig bland annat flera populära skidorter i kommunen Ischgl som tycks ha varit ett epicentrum för spridningen av det nya coronaviruset till länder utanför Österrike. Bara i Danmark har ett 150-tal personer som varit på skidsemester på orter i området testats positivt för covid-19, rapporterar österrikiska medier. Turister som fortfarande befinner sig på de numera isolerade orterna uppmanas att omedelbart återvända till sina hemländer.

Österrike har vid sidan av bland andra Danmark, Italien och Spanien infört långgående åtgärder i kampen mot det nya coronaviruset.

Ämnen i artikeln

Österrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt