Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Österrike inför maxgräns för flyktingar

På lördagen fick Österrike för första gången testa sitt så kallade gränsmanagement och sina dagliga maxgränser. Dagens facit blev 396 mottagna personer från Slovenien. Tolv sökte asyl i Österrike, de övriga skickades vidare till Tyskland. Efterräkningar från grannlandet är att vänta.

Vid niotiden kom de första flyktingarna. De hade övernattat på flyktinganläggningen i den slovenska gränsorten Sentilj. Nu var de på väg till den anläggning med jättelika vita tält som Österrike byggt upp i ingenmanslandet mellan den slovenska och österrikiska gränsen.

Här ska den österrikiska staten praktisera det så kallade gränsmanagement man annonserade redan i januari.

Vid ingången till anläggningen upplyser en informationstavla om vilka stationer som väntar och att det beräknas ta 50 minuter innan man sitter på en buss på den andra sidan gränsen.

Ali Momeni, 16 år, köar för att komma in i tältet.

– Vi är sammanlagt elva personer,  släktingar och vänner, berättar han på engelska. Vi kommer från Wardak-provinsen, det är inte säkert där på grund av talibanerna.

Hans sällskap har varit på väg i 45 dagar, en lång färd via Pakistan, Iran och Turkiet. Den avslutades med en båtresa från den turkiska kusten till den grekiska ön Samos.

– Vi var sjuttio personer i en nio meter lång båt. Det var väldigt farligt, säger Ali Momeni.

Vid gränsen till Makedonien fick de stanna i fjorton dagar eftersom lille Imran, ett och ett halvt år, blev sjuk och måste läggas in på sjukhus.

I tältet blir först passen och andra id-handlingar kontrollerade, soldater går igenom flyktingarnas bagage och sedan följer en ödesmättad intervju.

Flyktingarna får berätta varifrån de kommer och vart de vill komma och varför.

Intervjuerna görs av språkkunniga personer som bedömer om uppgifterna om härkomst stämmer med det talade språket eller dialekten. Den finns också ett antal ”felaktiga” svar. Den som säger att han eller hon vill till Sverige kommer inte vidare. 

Lika fel är svaret ”jag vill arbeta”, då riskerar man att klassas som en ekonomisk flykting och skickas tillbaka.

Ali Momeni svarar ”rätt”.

– Det viktigaste är att vi kommer i säkerhet. Sedan får vi se, säger han.

I januari satte den österrikiska regeringen en övre gräns för sitt flyktingmottagande för de närmaste åren. För 2016 sattes taket till 37 500 asylsökande.

Regeringen har följt upp det med en övre gräns per dygn – maximalt 80 personer tillåts söka asyl i Österrike och högst 3 200 personer får skickas vidare till Tyskland varje dag.

Dessa övre gränser har kritiserats från flera håll. 

EU-kommissionens flyktingkommissarie tror att inte att de håller för en prövning i EU-domstolen och den tyske inrikesministern Thomas de Maizière verkade måttligt förtjust över de dagliga maxgränserna. 

Vid en debatt i den tyska förbundsdagen på fredagen kritiserade han beslutet utan att nämna Österrike vid namn.

–Om några länder ensidigt försöker att lösa det gemensamma problemet genom att lämpa över det på Tyskland så vore det  något som vi i längden inte kan åse utan att det får följder.

Bestämmelsen om de dagliga maxgränserna trädde egentligen i kraft redan på fredagen. Då kom dock inte en enda flykting till gränsen.

Inte heller lördagen bjöd på någon verklig prövning. Endast 396 flyktingar anlände till gränsstationen. Tolv av dem sökte asyl i Österrike, 384 personer bussades vidare till Tyskland. Ingen tvingades att återvända till Slovenien. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.