Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 11:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/osterrike-skakas-av-hackerattack-i-valrorelsen/

Världen

Österrike skakas av hackerattack i valrörelsen

Sebastian Kurz parti ÖVP ska ha utsatts för ett omfattande hackerangrepp. Foto: Geert Vanden Wijngaert

BERLIN. Mindre än en månad före nyvalet i Österrike uppger det tidigare regeringspartiet ÖVP att det utsatts för en omfattande hackerattack. Stora mängder hemliga dokument ska ha stulits och läckts till österrikiska medier. 

Det var en bekymrad och upprörd Sebastian Kurz, tidigare förbundskansler och partiledare för det mittenkonservativa partiet ÖVP, som kallade till presskonferens tidigt på torsdagsmorgonen. Syftet var att informera om det ”målmedvetna” och ”professionellt utförda” hackerangreppet som hans parti ska ha utsatts för. 

– Detta är en ny dimension. Ett glasklart försök att påverka valrörelsen och valresultatet, sade Kurz som med stort försprång leder opinionsmätningarna inför nyvalet som hålls i slutet av september. 

Angreppet ska ha upptäckts i tisdags efter att stora mängder information stulits från partiets databaser och lämnats över till österrikiska medier. Sebastian Kurz ville inte spekulera i vem som kan ligga bakom läckan, men meddelade att partiet anlitat två it-säkerhetsföretag som undersöker saken. Även Österrikes författningsskydd har kopplats in liksom en åklagare i Wien.  

Enligt chefen för ett av de anlitade säkerhetsföretagen, Avi Kravitz, ska det första intrånget ha skett redan 27 juli då en av partiets servrar hackades. Den 11 augusti ska angriparna sedan ha lyckats ”infiltrera nätverkskomponenteter” samt kapat ett administrativt konto. I fem veckors tid ska utomstående ha haft åtkomst till innehållet på servern. 

– Angriparna har kunnat göra vad de velat. Vi har kunnat fastställa att ett stort antal data har överförts till en extern server, sade Avi Kravitz enligt den österrikiska tidningen Die Presse och jämförde attacken med de som drabbade den amerikanska och franska valrörelsen. 

En talesperson för Österrikes regering kallade uppgifterna för ”ytterst oroande”. 

– Attacker mot it-infrastruktur som tillhör offentliga eller privata institutioner är ett angrepp på vår demokrati och vårt gemensamma samhälle, sade Alexander Winterstein.

Tidigare i veckan publicerade den vänsterliberala veckotidningen Falter några av de läckta dokumenten som sägs visa att ÖVP tillämpat ett tveksamt sätt att bokföra sina kostnader för valrörelsen. Utgifterna ska ha varit betydligt större än vad partiet redovisat, rapporterar tidningen. Men ÖVP bestrider anklagelserna och hävdar att den stulna informationen har manipulerats i syfte att påverka valrörelsen. Partiet överväger att vidta rättsliga återgärder mot tidningen.