Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/osterrikes-president-haller-tal-om-krisen/

Världen

Österrikes president talade till folket om krisen

Österrikes president Alexander Van der Bellen och förbundskanslern Sebastian Kurz. Foto: Georg Hochmuth/APA/AFP

Österrikes president Alexander Van der Bellen höll på tisdagskvällen ett tal till nationen om regeringskrisen i landet. Han gjorde det efter ett två timmar långt möte med förbundskanslern Sebastian Kurz.

– Jag uppmanar österrikarna att inte vända politiken ryggen, sa han bland annat.

Österrike förbereder sig för nyval sedan den regering som hittills bestått av det konservativt kristdemokratiska Österrikiska folkpartiet ÖVP och högerpopulistiska FPÖ har spruckit.

Endast den oberoende kandidaten Karin Kneissl, som nominerades till sin post av FPÖ, har sagt att hon tänker stanna kvar på sin post.

Karin Kneissl  blev känd över världen sedan hon i augusti förra året i samband med ett bröllop knäböjt för Rysslands president Vladimir Putin efter en dans.

Under sitt tal i Hofburg sa presidenten också att han var övertygad om att regeringskrisen snart skulle komma att lösas.

I ett inlägg på Twitter uppmanar Van der Bellen österrikarna att inte vända sig från politiken utan att istället delta i diskussionerna om den. Och att gå och rösta.

Socialdemokraterna (SPÖ) har sagt att man kommer att stödja en expertregering som en tillfällig lösning i väntan på att nyval kan hållas i september.

På måndagen bad Österrikes kansler Sebstian Kurz landets president Van der Bellen att avsätta Herbert Kickl som inrikesminister och enligt tevestationen OE24 kommer Kickl att ersättas av Högsta domstolens tidigare president Eckart Ratz. 

Den österrikiska tv-stationen uppger också att Johann Luif blir ny försvarsminister. Luif arbetar för närvarande på Generalstabsdirektionen inom försvarsdepartementet.

Van der Bellen har också stoppat utnämningen av Peter Goldgruber till ny generaldirektör för den allmänna säkerhetstjänsten. 

Goldgruber hade föreslagits till tjänsten av Kickl och skulle, om han fått den, blivit den högsta polischefen i landet.

Kritiker har menat att Kickl genom utnämnandet ville låta sitt parti ta kontrollen över polisväsendet.

Sebastian Kurz själv kommer att ställas inför ett misstroende votum nu på måndag.