Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Österrikes vice-kansler vill ha utegångsförbud för asylsökande

Österrikes vice-kansler Heinz-Christian Strache vill att asylsökande ska få utegångsförbud.
Österrikes vice-kansler Heinz-Christian Strache vill att asylsökande ska få utegångsförbud. Other: Joe Klamar /AFP

Berlin. Österrikes nya högerregering vann valet med löften om att kraftigt minska invandringen. Nu vill vice-kanslern Heinz-Christian Strache att asylsökande ska inhysas i kaserner och få utegångsförbud om kvällarna, säger han i en intervju i österrikisk tv.  

– Det har diskuterats sedan tidigare om det inte borde vara så att vid en viss tid på kvällen ska alla vara tillbaka i kasernen. Vi behöver skapa ordning, så länge asylansökan behandlas, säger Heinz-Christian Strache, vice-kansler och partiledare för det högerpopulistiska regeringspartiet FPÖ i tv-programmet Wien Heute.  

Förbundskansler Sebastian Kurz, från konservativa ÖVP, har ännu inte kommenterat det kontroversiella utspelet från sin vice-kansler. 

Från oppositionen kommer dock häftig kritik mot förslaget om att inhysa asylsökande i kaserner och ge dem utegångsförbud. 

– Hos FPÖ har ordet ”integrering” bytts ut mot ”internering”, säger den socialdemokratiska politikern Jürgen Czernohorszky (SPÖ) till den österrikiska tidningen der Standard

De bägge regeringspartierna FPÖ och ÖVP fick tillsammans närmare 60 procent av rösterna i nyvalet i höstas. När den nya regeringen presenterades i mitten av december stod det klart att löftet om att minska invandringen blir en av huvudfrågorna under den kommande mandatperioden.  

Till förslagen som ska göra landet mindre attraktivt för asylsökande hör bland annat att myndigheterna ska kunna beslagta asylsökandes kontanter. Pengarna ska användas för att finansiera asylprocessen. Även asylsökandes mobiltelefoner ska kunna beslagtas och sökas igenom, enligt regeringsprogrammet. 

Förbundskansler Sebastian Kurz har ofta kritiserat Angela Merkels flyktingpolitik och tog nyligen avstånd från EU:s flyktingkvoter. 

Det är tredje gången om FPÖ tar plats i Österrikes regering. Förra gången, under den dåvarande partiledaren Jörg Haiders tid, svarade en rad EU-länder med att bojkotta landet eftersom partiet ansågs vara alltför extremt. Denna gång har protesterna från EU-håll hittills uteblivit. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.