Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Otålig väntan i Bryssel på tysk uppgörelse

Angela Merkel skakar hand med Martin Schulz efter presskonferensen 12 januari.
Angela Merkel skakar hand med Martin Schulz efter presskonferensen 12 januari. Other: John Macdougall / AFP

Berlin. Uppgörelsen mellan de tilltänkta regeringspartierna i Tyskland är en personlig framgång för förbundskansler Angela Merkel. Med löften om inga skattehöjningar och ett maxtak för asylsökande hoppas hon kunna lösa regeringskrisen – om inte de tyska socialdemokraternas partibas sätter p.

”I över 24 timmar varade maratonförhandlingarna i Berlin. De tre nyckelpersonerna i regeringsdramat såg nöjda men trötta ut när de till sist gav grönt ljus – för fortsatta samtal.

– Det har varit ett givande och tagande, sade förbundskansler Angela Merkel på fredagsförmiddagen.

Läs mer: Avgörande runda i samtalen om ny tysk regering

Då hade förhandlingarna mellan hennes Kristdemokrater CDU, CSU och Socialdemokraterna SPD passerat deadline med många timmar, vilket lett till spekulationer om att ett sammanbrott varit nära. 

"Ödesnatten" slutade med att partierna enades om ett 28-sidigt dokument. Det avhandlar alla större politikområden och är en uppvisning i kompromisser. 

– Jag anser att vi har uppnått utmärkta resultat, sammanfattade SPD-ledaren Martin Schulz.

Men i två av de mest känsliga frågorna har SPD fått lämna förhandlingsbordet som förlorare. Det blir svårt för Martin Schulz att förklara för gräsrötterna varför han gått med på att inte höja skatterna, inte ens för de allra rikaste. Det är ett nederlag för SPD-ledaren som i valrörelsen gjorde parollen om att skapa ett ”rättvist Tyskland” till sin profilfråga. 

Läs mer: Gunnar Jonsson: Tysklands motvilliga medspelare 

Även i den infekterade striden om migrationspolitiken har SPD fått ge med sig. Partierna har enats om ett slags maxtak för antalet asylsökande och anhöriginvandrare som ska få komma till Tyskland årligen. Siffran anges till mellan 180.000 till 220.000 människor, i höjd med fjolåret men betydligt betydligt färre än under rekordåret 2015 då närmare en miljon människor sökte asyl i Tyskland. 

Den strama asylpolitiken är eftergift till CSU i Bayern, det minsta av partierna kring förhandlingsbordet och Angela Merkels ständiga huvudvärk. Bayrarna är pressade av svikande opinionssiffror på hemmaplan och har efter höstens väljarflykt till nykomlingarna i förbundsdagen, det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), profilerat sig till höger. Väljarna lovas ”förändring”. 

– Den här regeringen ska inte fortsätta som vanligt, sade CSU-ledaren Horst Seehofer och anspelade på den ledarstil som blivit Merkels signum under de 12 år hon styrt Tyskland.

De radikala reformerna lyser dock med sin frånvaro. Mycket känns igen från det tidigare regeringsprogrammet som samma tre partier enades kring efter förra valet. Även om en rad hinder måste röjas undan innan Tyskland får en ny regering var det många som andades ut efter fredagens besked. Bryssel väntar otåligt på att EU:s största medlemsland ska lösa regeringskrisen, och i Paris vill Frankrikes president Emmanuel Macron få grönt ljus för sina reformplaner. Han lär glädjas åt beskedet att ”Tyskland ska jobba med kraft tillsammans med Frankrike” och verka för reformer av EU och eurozonen. 

– Bara om Europa går bra kan Tyskland gå bra, sade kanslern och betonade på nytt Tysklands ansvar i världspolitiken.

För Angela Merkel är fredagens uppgörelse också en personlig seger. Hon är en erkänt skicklig förhandlare och bäst i klassen är det gäller att uthärda nattmanglingar – maratonförhandlingarna i Berlin lär ha pågått längre än de ökända turerna kring Greklands nödlån. Än en gång har förbundskanslern lyckats balansera i mitten, i rollen som medlare mellan två partier med motsatta intressen. Vad hon själv vill politiskt är höljt i dunkel, annat än att fortsätta regera. 

Läs mer: Så lyckas världens mäktigaste kvinna knäcka alla rivaler 

Nu hänger Tysklands politiska framtid inte längre på henne, utan på Socialdemokraternas partibas. Nästa helg riktas världens blickar mot en kongresshall i Bonn där det verkliga eldprovet sker. Då ska SPD:s 600 delegater rösta om partiet ska gå vidare med officiella förhandlingar – eller öppna upp för nyval. 

Det är ingen hemlighet att missnöjet med att ingå en ny Merkel-ledd regering bubblar inom de tyska socialdemokraterna. En ny stor koalition, av samma konstellation som styrt Tyskland de senaste fyra åren, var det sista som partibasen drömde om efter valfiaskot i höstas. Många befarar att ytterligare fyra år som juniorpartner åt Merkel kan förinta partiet i nästa val. Till de mest högljudda motståndarna hör ungsocialisternas ledare Kevin Kühnert som fått mycket uppmärksamhet för sin nej-kampanj.    

I ett sista försök att övertyga partibasen ska Martin Schulz på måndag ge sig ut på en Tysklandsturné. Han kommer att peka på att partiet fått igenom en rad "röda" satsningar på utbildning, pensioner och förändringar av sjukförsäkringssystemet. Frågan är om det är tillräckligt. Få ser en ny stor koalition som något annat än en nödlösning.  

Regeringsdramat i Berlin är långt ifrån avgjort.  

 

Fakta:det vill den tilltänka regeringen

Skattepolitiken 

Det blir inga skattehöjningar. Den så kallade solidaritetsskatten som går till regioner i tidigare DDR sänks kraftigt. 

 

EU

Tyskland ska skjuta till mer pengar till EU. Landet ska verka för att reformera unionen och Eurozonen. Det ska ske i nära samarbete med Frankrike. 

 

Migrationspolitiken 

Tyskland inför ett maxtak för antalet asylsökande och anhöriginvandrare som landet ska ta emot årligen, mellan 180.000 och 220.000 personer.  Särskilda mottagnings- och utvisningscentrum ska byggas upp. 

Länder där mindre än fem procent av de asylsökande får uppehållstillstånd ska klassas som "säkra" ursprungsländer, däribland Algeriet, Marocko und Tunisien.

 

Sjukförsäkringar

Det blir ingen medborgarförsäkring av den typ som SPD krävt. I fortsättningen ska dock arbetsgivare och försäkringstagare betala in lika mycket till sjukassan.

 

Utbildning 

Partierna har enats om att verka för en ”utbildningsoffensiv”. Bland annat ska förskoleavgifterna slopas och den lag som förbjuder staten att finansiellt stötta grund- och gymnasieskolor tas bort. 

 

Inre säkerhet:

Tyskland ska få 15.000 nya poliser. 

 

Bostadspolitiken

1,5 miljoner nya bostäder ska byggas under den kommande mandatperioden. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.