Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ouattara förbereder ”blixtattack” i Abidjan

Medlemmar ur Laurent Gbagbos fruktade ungdomsmilis på gatorna i Abidjan.
Medlemmar ur Laurent Gbagbos fruktade ungdomsmilis på gatorna i Abidjan. Foto: Emanuel Ekra / AP
Explosioner och skottlossning hörs nära presidentpalatset i Abidjan på måndagen. Samtidigt som Frankrike skickar ytterligare 150 soldater för att skydda civila i Elfenbenskusten förbereder den folkvalde Alassane Ouattara en slutgiltig offensiv mot rivalen Laurent Gbagbo.

De senaste veckornas intensiva strider i Elfenbenskusten har fört Alassane Ouattaras styrkor fram till sitt mål. Slutstriden mellan Alassane och Laurent Gbagbo, som vägrat ge ifrån sig presidenttiteln trots att han förlorade valet i november förra året, kommer att stå i landets ekonomiska och industriella centrum Abidjan, beläget på Atlantkusten i söder.

På måndagen skickade Frankrike in ytterligare 150 soldater från Gabon i västra Afrika med uppgift att skydda civila som riskerar att hamna i korselden när kombattanterna drabbar samman. Frankrike har därefter totalt 1.650 soldater i Elfenbenskusten.

Under måndagen hördes explosioner nära presidentpalatset, samtidigt fortsatte hundratals Ouattaratrogna soldater sina förberedelser för en slutoffensiv som ska tvinga Gbagbo till avgång, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Tiden är nu mogen för en blixtattack, sade Guillaume Soro, Ouattaras uttalade premiärminister, enligt Reuters på söndagen, och menade att den ska komma snart.

Omvärlden hade tidigare trott att Gbagbos fall skulle komma snart efter att flera högt uppsatta militärer hoppat av. Men än så länge står valförlorarens styrkor trycket, och Gbagbo har fortfarande kontroll över bland annat den statliga tv-stationen RTI.

I Abidjan blir situationen nu allt mer desperat. Staden är i princip helt avskuren från omvärlden. Corinne Dufka, som rapporterar om Elfenbenskusten för människorättsorganisationen Human Rights Watch, säger på telefon till TT från Senegal att läget lugnat ned sig, men att man väntar sig nya strider inom kort.

– Folk är rädda för att lämna sina hem, vissa gör det ändå, men det är en extremt desperat humanitär situation.

Hon säger att det kommer rapporter om våld mot civila från båda sidor, inte bara från Gbagbo.

– Vi har mycket trovärdiga rapporter om väldigt allvarliga brott begångna av Ouattaras sida.

Det mänskliga lidandet förvärras snabbt och Dufka säger att det råder en mycket allvarlig brist på både mat och dricksvatten.

– Jag vet inte hur mycket längre människor kan överleva läget i Abidjan, situationen är desperat.

Vid den katolska missionen i den hårt orosdrabbade staden Duékoué finns nu fler än 15.000 människor som flytt undan våldet mellan rivaliserande Gbagbo- och Ouattaraanhängare, uppger hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) i ett pressmeddelande.

”De är vettskrämda och saknar allt, till och med mat. De fruktar för sina liv om de lämnar missionen för att leta efter mat", berättar Renzo Fricke, ansvarig för organisationens akutinsats i området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.