Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ovanlig cyklon hotar Jemen och Somalia med översvämningar

En tidig tropisk cyklon utanför Arabiska halvön ser ut att ta en ovanlig färdväg åt väster. Det kan bli skyfall med översvämningar i Jemen, och kanske når ovädret ända till det lilla Djibouti, som knappt har upplevt en tropisk cyklon förr.

De är vanligt att tropiska cykloner bildas på Arabiska havet under cyklonsäsongen, som börjar ungefär nu. Arabiska halvön berörs varje eller vartannat år av något sådant oväder med stormvindar och skyfall.

Men cyklonen Sagar har bildats ovanligt långt åt väster, inne i Adenviken, och ser ut at färdas längs hela viken från öster till väster.

Sagar intensifierades på torsdagen med hjälp av det 30-gradiga vattnet, enligt The Weather Channel. Vindarna håller stormstyrka.

Men det största hotet mot närområdet – södra Jemen, nordvästligaste Somalia (egentligen den självutnämnda staten Somaliland) och Djibouti, är skyfallsliknande regn, som snabbt kan orsaka översvämningar och kraftig erosion i det karga landskapet.

Redan 100–150 millimeter regn kan orsaka stora problem i dessa trakter, som normalt inte får mycket mer på ett helt år.

Skulle ovädret ta sig hela vägen in i Adenviken får människorna i Djibouti uppleva sin första tropiska cyklon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.