Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ovantad-vanskap-mellan-prarievarg-och-gravling-i-unik-film/

Världen

Oväntad vänskap mellan prärievarg och grävling i unik film

00:43. En osannolik vänskap har fångats på film vid en landsväg nära södra Santa Cruz-bergen i Kalifornien.

En otippad vänskap mellan en prärievarg och en grävling har fångats på film. Nattvideon visar hur vargen skuttar till när grävlingen kommer, och hur de tillsammans ger sig in i en tunnel – förmodligen på jakt. 

Den hjärtvärmande bildsekvensen är rena Disneyfilmen, med två djurvänner som träffas och ger sig av på äventyr. 

Filmen är hämtad från Kalifornien, vid en landsväg nära södra Santa Cruz-bergen. En naturskyddsförening satte upp en kamera riktad mot en kulvert som går under landsvägen.

Prärievargen ser ut att vänta på någon, skuttar till och busar, och så kommer grävlingen in i bild. Grävlingen följer efter prärievargen in i kulverten, vaggande från sida till sida.

Filmen har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier, till exempel twittrar skådespelaren Chris Evans (”Captain America”): 

”Jag väljer att tro att coyoten låter som Michael J. Fox och grävlingen som Sam Elliot, och att de är bästa vänner på äventyr”, skriver han.

https://twitter.com/ChrisEvans/status/1224741068538703872

Vargen och grävlingen ska troligen jaga tillsammans. Studier har tidigare visat att det händer att djuren gör det, och att de kompletterar varandra bra vid jakt: Grävlingen gräver sig ner till jordekorrar, och när de försöker fly så jagar prärievargen ikapp dem. 

Det som är mer ovanligt är att djuren använder sig av kulverten, en mänsklig konstruktion, skriver CNN. 

– Så vitt vi vet är det första gången som detta dokumenteras, säger Neal Sharma, på djurskyddsföreningen POST, till tv-kanalen. Att på film få se hur de här djuren, som lever olika liv, interagerar, det är så spännande. 

Videon är en del av ett projekt för att bättre förstå hur de vilda djuren förhåller sig till landsvägar som finns i deras omgivning. Över 50 kameror har satts upp vid broar och kulvertar för att undersöka hur man kan göra det säkrare för djuren att korsa vägarna.