Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oväntade fall bland upploppsåtalade

En rosenkindad pojke i knallblå träningsoverall, bitande på sina naglar. Elva år gammal. Inför rätta. De gripna och åtalade för upploppen i London är långt ifrån bara tidigare kriminella.

På torsdagsmorgonen hade 888 personer gripits i London sedan upploppen startade i lördags. TT rapporterar att 371 av dem formellt anklagas för brott, enligt Metropolitanpolisen som ansvarar för området Storlondon, dock inte Londons stadskärna.

Envisa rykten har talat om de skyldiga som utstötta människor i samhällets utkant. Men sanningen har visat sig vara en annan, skriver engelska Daily Telegraph.

En 19-årig kvinna var en av de många som kläddes i vit fängelsetröja och som tvingades försvara sig inför domstolen vid Highbury Corner i norra London på onsdagen.

Hon har inget kriminellt förflutet, hon är en exemplarisk elev i skolan och inte heller har hon några ekonomiska svårigheter.

Tvärtom.

Hennes pappa är en rik affärsman och de bor på en stor gård i Orpington, sydöst om London, som bland annat inhyser en privat tennisbana.

Ändå plundrade kvinnan en elektronikaffär på varor till ett värde av 5.000 pund (drygt 53.000 kronor).

Ärendet skickades vidare till domstolen i Bexleyheath och hon släpps mot borgen i väntan på rättegång.

En 11-årig pojke fanns också bland de åtalade. Efter att i måndags ha gripits tillsammans med 20 andra barn – han stal en papperskorg genom ett trasigt skylftönster – blev han nu friad i domstolen.

– Elva är väl för ungt för att hamna i registret. Jag kan inte ens häkta någon som är under tolv år, sade domaren enligt Daily Telegraph.

Det fanns flera ytterligare fall av liknande ”oväntad” karaktär, bland annat ett flertal universitetsstudenter.

Men de flesta var trots allt personer som fanns i polisens register sedan tidigare.

Vid domstolen i Highbury är det hårdaste straffet fängelse i sex månader. Därför skickades de flesta fallen vidare till domstolar som kan dela ut upp till tioåriga fängelsestraff.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.