Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oväntat Israelstöd till Gazaskepp

Aktionen ”Freedom Flotilla” kommer att ge sig av mot Gaza vid lunchtid på söndagen. Det uppger Dror Feiler från Stockholm som befinner sig ombord på det svenska fartyget ”Sofia” för DN.se. Samtidigt säger Israel att man förbereder sig för att stoppa konvojen vid den 30-kilometer vida kontrollzon Israel har upprättat i havet runt Gaza.

Författaren Henning Mankell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan och Stockholmsläkaren Victoria Strand lämnade strax efter klockan 17 Famagusta på Cyperns östkust för att ta sig ut till internationellt vatten och konvojen med 500 personer ombord dit de beräknades anlända vid midnatt på lördagen.

- När de kommit ombord på "Sofia" räknar vi med att stanna kvar här på internationellt vatten tills i morgon på dagen för att avgå mot Gaza vid lunchtid och komma fram på måndag morgon, säger Dror Feiler som befinner sig ombord på ett av fartygen.

De tre svenskarna som just nu är på väg till konvojen och den svenska delen som går under namnet "Ship to Gaza" hade tidigare under dagen hindrats att lämna Cypern från den grekcypriotiska sidan. Till slut gav de sig av till Famagusta där de fick tillgång till en mindre båt och sedan kunde påbörja den flera timmar långa färden ut till konvojen.

"Freedom Flotilla" har fått ett visst stöd från EU och den stora israeliska dagstidningen Haaretz kräver att Israel ska häva sin blockad av Gaza-remsan och släppa fram hjälpsändningarna. Israels armé uppger dock på lördagen att man kommer att stoppa konvojen när den går  in i den zon, 30 kilometer ut från land, som Israel har skapat utanför Gaza.

Den politiska aktionen som mot Israels vilja har lastat åtta fartyg med 9.000 ton förnödenheter och byggmateriel, har haft flera propagandistiska segrar även om två av fartygen nu inte ser ut att kunna delta i den fortsatta färden mot Gaza.

- För mig är detta en laglig och humanitär aktion och det känns bra att kunna genomföra den. Jag är inte orolig för egen del. Inte än i alla fall, säger stockholmaren Saman Ali med rötterna i Irak som befinner sig ombord på ett av de mindre fartygen.

Ett fartyg fick motorproblem och på Cypern satt under lördagen en grupp deltagare fast, däribland författaren Henning Mankell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) och läkaren Victoria Strand samt ett tiotal parlamentsledamöter och aktivister från Italien, Ryssland, USA, Bulgarien och Frankrike. Cypriotisk polis hindrade dem från att lämna ön i avsikt att ta sig ombord på de åtta fartygen.

Men efter att ha hindrats i timmar från att lämna den grekcypriotiska sidan tog sig de tre svenskarna till Famagusta på Cyperns ostsida och därifrån vidare ut till konvojen.

– Aktionen blev uppskjuten ett dygn, men vi räknar med att gå ombord på det svenska fartyget ikväll, sa Mehmet Kaplan till DN.se tidigare i dag.

Aktionen har under fredagen och lördagen fått oväntat stöd, bland annat från den tongivande engelskspråkiga dagstidningen Haaretz i Israel, som på sin ledarsida skriver att ”Regeringen måste fatta beslut om att återuppta samtalen med Hamas, bli mer flexibla när det gäller att släppa fångar och häva belägringen av Gaza.”

Tidningen menar att staten Israel har allt större problem att förklara resonemanget bakom blockaden av Gazaremsan och att blockaden varit ett trubbigt verktyg utan riktig effekt. ”Om Israel velat att den fyraåriga blockaden skulle få palestinier att störta Hamas-regimen så har det misslyckats”, skriver tidningen, som också oroas av att konflikten med ”Freedom Flotilla” kan skada Israels rykte.

Likaså har EU:s utrikesminister, Catherine Ashton, förklarat den israeliska blockaden för oacceptabel. I ett pressmeddelande uppmanar hon Israel till en ”ansvarsfull och konstruktiv lösning”. Och EU ser den fortgående avspärrningspolitiken som kontraproduktiv.

Israels officiella linje mot de numera sex fartygen som är på väg till Gaza är att de inte får komma fram, däremot har Israel sagt sig att fartygen kan få lasta över sin last till israeliska militärfartyg, som därefter kommer att leverera det vidare till Gaza via hamnen i Ashod.

Israel och Egypten upprätthåller en blockad mot Gaza, bland annat för att förhindra vapenleveranser till terrorrörelsen Hamas som kontrollerar det palestinska området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.