Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 06:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ovantat-jamnt-i-polska-valspurten/

Världen

Michael Winiarski: Oväntat jämnt i polska valspurten

Bild 1 av 2
Foto: Wojtak Radwanski/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Czarek Sokolowski/AP

WARSZAWA. Länge föreföll utgången i söndagens parlamentsval i Polen given. Den enda frågan var hur stor segermarginalen skulle bli för nationalistpartiet Lag och rättvisa, PIS. Men i valspurten har opinionssiffrorna jämnats ut, och små förändringar i röstandet kan avgöra om PIS får fortsätta att regera.

Stor nervositet, för att inte tala om desperation, rapporteras från PIS valhögkvarter och hos partiordföranden Jaroslaw Kaczynskis kansli på Nowogrodska-gatan. 

Om inte annat märks det till vilket raseri som public servicekanalen TVP, som är helt i händerna på partiets agitatorer, de senaste dagarna har vridit upp propagandan mot oppositionen.

I allra sista stund innan den påbjudna ”valtystnaden” inträdde natten till lördagen sände TVP två märkliga program. Det ena var en ”dokumentär” som sägs visa hur de som demonstrerade mot regeringens brott mot författningen och inskränkningar i demokratin egentligen styrdes av en icke namngiven främmande makt. Allt i syfte att dränka Polen med muslimska immigranter.

Det andra programmet kallade demonstranterna, särskilt de som protesterar mot diskriminering mot hbtq-personer, för ”försvarare av pedofiler”.

Oppositionens varnar för att Polens framtid som en demokratisk rättsstat ligger i vågskålen under söndagens val. 

Författaren Olga Tokarczuk, som i veckan tilldelades Nobelpriset i litteratur och som är ett hatobjekt för landets högernationalister, manade på fredagen polackerna att rösta i valet:

– Det val vi gör på söndag kommer troligen att vara absolut… vi kommer att besluta huruvida Polen ska stanna i den västerländska civilisationens krets, eller om vi ska skilja ut oss och ta den krokiga vägen mot ett auktoritärt land, och måhända våldsmakt. 

Inte bara Polens utan också Jaroslaw Kaczynskis personliga öde avgörs av de polska väljarna. För landets starke man, som utan att själv ingå i regeringen i praktiken styr den polska staten, är valutgången av existentiell betydelse.

– Kaczynski och hans parti får bara inte förlora makten, för då kommer det att bli uppgörelser och rättegångar mot de som har varit hans handgångna män. Många i hans team kan komma att åtalas för olagligheter och för att de i flera fall har brutit mot Polens författning, säger Roman Imielski, inrikespolitisk redaktör på tidningen Gazeta Wyborcza.

– Själv är Kaczynski smart nog att ha sett till att hans underskrift inte finns på något olagligt beslut, det är hans marionetter som får ta hela ansvaret.

Roman Imielski pekar på att president Andrzej Duda oavsett valresultatet fortfarande är Polens president, åtminstone fram till valet i april 2020, och därmed kan lägga sitt veto mot vad en ny majoritet i sejmen – parlamentets underhus – beslutar.

Politiska prognosmakare räknar med att PIS kommer att vinna med ganska klara siffror, och därmed får fortsätta att regera. Men inget är helt säkert. Landet är skarpt delat, så mycket beror hur partierna lyckas mobilisera sina kärntrupper.

Valspurten ser ut att bli betydligt jämnare än vad många trodde. I de sista två mätningar som publicerades innan kampanjen avslutades, hade PIS tappat några procentenheter och ser ut att hamna på mellan 40 och knappt 42 procent. Två andra mätningar visar dock på fortsatt starkt stöd för PIS, som där hamnar på 45–46 procent.

Om de lägre siffrorna visar sig stämma med valutgången, betyder det att PIS inte kan vara helt säkert på att få en egen majoritet i parlamentet. 

Oppositionen ligger sammantaget på ungefär samma nivå. Det näst största partiet, liberala Medborgarkoalitionen, KO, hamnar på 22–28 procent, Vänstern får 12–14 procent och koalitionen mellan bondepartiet PSL och Kukiz’15 får 6 procent.

Det finns ett antal osäkerhetsfaktorer. En är att det gällande systemet för mandatfördelning kraftigt gynnar det största partiet. Även om oppositionen sammanlagt får fler röster kan PIS vinna över hälften av sejmens 460 platser, och därmed fortsätta regera.

En annan viktigt reservation är att polska opinionsmätningar – detsamma gäller för övrigt vallokalsundersökningar – är otillförlitliga.

Därtill kommer att söndagens val också gäller senaten, parlamentets överhus. Denna kammare har hittills kontrollerats av regeringspartiet. Om oppositionen tar över majoriteten kommer det inte bli lika enkelt för PIS att snabbt driva Polen vidare i den riktning som Kaczynski ser som idealet: Ungern. Alltså ett auktoritärt land, med enpartistyre, total kontroll över domstolarna och utan fria medier som kan granska makten.

Läs mer:


DN öppnar redaktion i Warszawa 

En klyfta skär genom Polen – välbärgade liberaler mot landsbygdens konservativa 

5 saker att hålla ögonen på inför valet i Polen 

Quiz: Vad vet du om Polen?