Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 16:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-1000-frihetsberovade-efter-protester-i-flera-egyptiska-stader/

Världen

Över 1.000 frihetsberövade efter protester i flera egyptiska städer

Demonstranter vid Tahrirtorget i Kairo på fredagen den 20 september. Foto: AFP

Över 1.100 människor har frihetsberövats sedan helgens protester i Egypten, rapporterar Reuters med hänvisning till människorättsorganisationer i landet.

Det var i fredags som protester mot korruption och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi bröt ut i flera städer runt om i landet och även på lördagen demonstrerade människor, då i Suez vid Röda havet. Folkmassorna hördes bland annat skandera ”Ner med al-Sisi!”

Nu rapporterar Reuters att minst 1.100 människor har frihetsberövats sedan de första demonstrationerna. Siffran är en sammanställning av de tre människorättsorganisationerna Arabiska närverket för information om mänskliga rättigheter, Egyptiska centret för ekonomiska och sociala rättigheter samt Egyptiska kommissionen för rättigheter och frihet. Egyptiska myndigheter har ännu inte kommenterat uppgifterna om antalet gripna.

Helgens protester tog fart efter uppmaning från den egyptiske mångmiljardären Mohammed Ali. Han befinner sig på landsflykt i Spanien där han bedriver en kampanj mot Egyptens regering. I en video som publicerades på måndagen hävdar Mohammed Ali att han förföljts under två veckors tid av vad han beskriver som myndighetspersoner, rapporterar Al Jazeera.

Demonstrationer av helgens omfattning är mycket ovanliga då de i praktiken är förbjudna och har inte ägt rum sedan Egyptens hårdföre president al-Sisi tog makten med hjälp av militären år 2013.

Bilder och filmer från helgens protester har spridits på sociala medier men har av statliga medier avfärdats som gamla bilder från liknande protester under arabiska våren 2011 när den då sittande diktatorn Hosni Mubarak avsattes. 

Tre journalister ska ha gripits eftersom de rapporterat om en demonstration, det uppger New York-baserade Kommittén för skydd av journalister (CPJ). Enligt CPJ ska även flera nyhetssidor stängts ner, bland dem brittiska BBC och det har även varit stora störningar av sociala nätverk.

Läs mer:

Hundratals frihetsberövade efter protester i Egypten

Egyptisk människorättsadvokat fängslad

Nathan Shachar: Mångmiljonär fick egyptier att demonstrera