Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-150-gripna-nar-gula-vastarna-deltog-i-klimatprotest/

Världen

Över 150 gripna när Gula västarna deltog i klimatprotest

Foto: Kamil Zihnioglu

PARIS. Fler än 150 personer greps i Paris på lördagen, då proteströrelsen Gula västarna höll sin 45:e aktionsdag mot regeringen. Rörelsens aktivister bidrog till att en klimatmarsch med deltagare även från andra rörelser urartade.

Omkring 7.500 poliser hade extrainkallats för att bevara lugnet och demonstrationsförbud införts på bland annat paradavenyn Champs-Elysées, men några hundra aktivister med gula västar utmanade förbudet, och möttes då snabbt av tårgasgranater från kravallpolis.

Senare genomförde klimataktivister en klimatmarsch som samlade omkring 15.000 personer – varav en del bar gula västar och andra var svartklädda och maskerade, som de anarkister som ibland deltar i den radikala vänsterns demonstrationer. 

Efter att vandalisering och flera sammanstötningar med polis ägt rum, där aktivister kastade hårda föremål mot ordningsmakten, tog miljörörelserna Greenpeace och Youth for Climate beslutet att mana sina anhängare att lämna demonstrationen.

DN kunde på plats konstatera att maskerade aktivister brände motorcyklar, slog sönder busskurer och vandaliserade fasaden på minst en bank. 

https://twitter.com/erikdelareguera/status/1175393528949686272?s=21

Den radikala delen av miljörörelsen i Frankrike präglas ofta av tillväxtkritik och ibland också öppen antikapitalism, vilket gjort att en del klimataktivister tyckt sig se gemensamma nämnare med Gula västarna. Detta trots att Gula västarna började som en protest mot höjda bensin- och dieselskatter.

Den spretiga rörelse som Gula västarna är låter sig dock svårligen kategoriseras som det ena eller det andra och det är långtifrån säkert att dess kritik mot Emmanuel Macrons regering, krav på fler folkomröstningar och betoning av stärkande av landsbygd och lokalsamhälle faktiskt låter sig förenas med klimatrörelsens krav på en systemomvandlande, grön omställning.