Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-200-gripna-efter-nya-oroligheter-i-hongkong/

Världen

Man fick örat avbitet vid protester i Hongkong

Demonstranter med brandbomber vid demonstrationerna natten till söndag. Foto: Todd R. Darling/Polaris

Upploppen i Hongkong fortsatte på söndagskvällen med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i ett köpcentrum. En knivbeväpnad man gick till attack och skadade fyra personer. En person fick en del av sitt öra avbitet, skriver South China Morning Post.

En till en början fredlig protest med en mänsklig kedja av demonstranter urartade på söndagskvällen lokal tid och ledde till sammandrabbningar med polis, där barnfamiljer minuterna tidigare shoppat, rapporterar Reuters

Enligt polisen vandaliserade demonstranterna en restaurang efter att först fredligt skanderat slagord. En knivbeväpnad man gick till attack och skadade minst fyra personer. En av de skadade, en man som är lokalpolitiker i Hongkong, fick sitt öra avbitet av knivmannen. Enligt South China Moring Post skadades även den misstänkte gärningsmannen, och en person som försökte skydda honom, i våldsamheterna.

Enligt tidningen föregicks attacken av politiska diskussioner utanför köpcentret. 

På lördagskvällen greps mer än 200 personer efter våldsamma scener i staden. Demonstranterna krossade glas, vandaliserade byggnader och satte dem i brand. De kastade bensinbomber och satte bland annat eld på tunnelbanestationer i en av de våldsammare demonstrationsnätterna på senare tid.

Ett av målen var den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Attacken på Xinhuas byggnad, som vandaliserades och sattes i brand, ses som en direkt utmaning mot Kina, även om demonstranterna tidigare haft byggnader kopplade till den kinesiska staten som mål, skriver Reuters.

De pro-demokratiska protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni. Demonstranterna kräver ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Läs mer: Student i Hongkong: ”Jag ser inte riktigt någon framtid här längre”