Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 02:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-200000-eu-medborgare-strandsatta-utomlands/

Världen

Över 200.000 EU-medborgare strandsatta utomlands

Panama har Centralamerikas mest trafikerade flygplats. På måndagen stängde regeringen den för internationell passagerartrafik.
Panama har Centralamerikas mest trafikerade flygplats. På måndagen stängde regeringen den för internationell passagerartrafik. Foto: Luis Acosta/AFP

Fler än 200.000 resenärer från EU-länderna är fast i Asien, Afrika och Sydamerika och vill ta sig hem.

– Vi har svårt att få hem våra invånare när flygtrafiken stänger ner på sina håll, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Utrikeschef Josep Borrell uppskattar att över 200.000 EU-medborgare är fast utomlands och har svårt att ta sig hem. EU-kommissionen koordinerar därför hemresor för dessa resenärer - inte för EU-medborgare som är bosatta utomlands.

– Det handlar om folk som är strandsatta på grund av kraftiga störningar som ändrat resenärernas planer och hindrar dem från att komma hem. Vi märker att allt fler som befinner sig i vissa länder i Asien, Latinamerika och Afrika söker hjälp, säger Josep Borrell.

Han poängterar att ansvaret att ta hem resenärerna främst ligger hos de kommersiella flygbolagen.

– Vårt eget räddningssystem är inte utformat för att ta hem 100.000-tals människor, säger han.

Ett problem för flygbolagen är att de parkerat allt fler plan på marken samt att det finns länder som redan stängt sitt luftrum för internationellt flyg. På åtminstone på 20 platser i världen är det problem med flygtrafiken, enligt Josep Borrell. Under måndagen talade han med flera olika regeringar i Latinamerika och Sydostasien för att de ska tillåta att plan kan landa och ta hem resenärer till Europa.

– En sak som oroar oss är att EU-invånare utomlands blir stigmatiserade. Européer anklagas för att sprida viruset. Det har till och med förekommit att populistiska strömningar hindrat flyg från att landa. Det är att leka med folks liv, säger Josep Borrell

Borrell exemplifierar med ett flyg från Spanien, utan passagerare, som skulle landa i Ecuadors största stad Guayaquil för att hämta hem EU-medborgare. Den lokala borgmästaren beordrade ut fordon på landningsbanan och stoppade flyget av rädsla för covid-19.

https://twitter.com/camilateleSUR/status/1240474928333414401

Svenska medborgare har senaste dagarna kunnat följa med norska och finska flyg från Marocko och Tunisien. Om svenskar kan åka med de flyg som till exempel Tyskland ska skicka till Egypten, Argentina och Marocko är oklart.

– EU måste koordinera det hela, säger utrikesminister Ann Linde. 

Hon tillägger att utrikesdepartementet inte heller vet om svenskar redan tagit sig hem på annat sätt. 

– Vi försöker få ut information via vår app resklar där resenärerna kan skriva upp sig på svensklistan och få direktinformation, säger Ann Linde.

Hon konstaterar att även inom EU har det varit svårt för svenskar att ta sig hem, till exempel resenärer som vill resa från Portugal via Spanien.

– Det är inte acceptabelt, säger hon och tillägger att hon talat med sin spanska kollega om detta.

Läs mer: Skyhöga böter för italienare som trotsar restriktioner 

Läs mer. Marianne Björklund: Körsbärsblomningen är helig för japaner – viruset lägger band på firandet