Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-50-doda-i-indonesiens-skyfall/

Världen

Över 50 döda i Indonesiens skyfall

Förstörda bostäder intill en flod i Jakarta på fredagen. Foto: Bay Ismoyo/AFP

Omkring 175.000 personer är fortsatt tvångsförflyttade av översvämningarna i och kring indonesiska huvudstaden Jakarta. Över 50 personer har hittills omkommit i vad som beskrivs vara ett av landets häftigaste skyfall någonsin.

– Dödstalet har stigit till 53 personer och en saknas, säger Agus Wibowo, talesperson för Indonensiens katastrofmyndighet, till Reuters.

Enligt officiella uppgifter har drygt 173.000 människor har tvingats fly sina hem och såväl trafik som strömförsörjning är utslagen på flera håll. Inofficiella uppgifter talar minst det dubbla. Dödstalet har dubblerats under de två senaste dygnen och spås stiga ytterligare.

Skyfallet som började på nyårsafton ska redan vara ett av de värsta sedan mätningar började dokumenteras, enligt BKMG. Meteorologiinstitutet påpekar att klimatförändringar ökat risken för extremväder och att denna nederbördsperiod kan vara till mitten av februari och nå sin topp om drygt en vecka.

President Joko Widodo har tidigare skrivit på Twitter att orsaken till de häftiga konsekvenserna återfinns i närmare tre års svårigheter att köpa mark för översvämningsreglerande infrastruktur vid två strategiskt placerade dammar. Som akut åtgärd har man låtit flygplan genomföra så kallad molnsådd där man släppt salt över molntäcket i Sundasundet mellan Java och Sumatra.

Ämnen i artikeln

Indonesien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt