Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Över 50 döda i tunisiska fängelser

Minst 42 personer har dödats i en fängelsebrand i tunisiska Monastir. Ytterligare ett tiotal ska ha dött i ett annat fängelse i samband med ett flyktförsök.

– Jag ser tiotals döda och tiotals fångar som har flytt. Hela fängelset står i brand, möbler, madrasser, allt, sade ett vittne angående händelserna vid fängelset i Monastir.

Enligt vad sjukhuskällor uppgav kort därpå har minst 42 personer dött i fängelsebranden.

Om det finns samband mellan branden och den politiska oron är oklart.

– Det var 31 kroppar som fördes direkt till bårhuset och ytterligare elva kom strax därpå, säger doktor Ali Chatli, chef för den rättsmedicinska avdelningen på Fatouma Bourguiba-sjukhuset i staden Monastir, som är belägen cirka 16 mil söder om huvudstaden Tunis, till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Chatli var det en intagen som tände eld på sin madrass i en av fängelsets sovavdelningar där cirka 90 människor ska ha befunnit sig. Tilltaget som tros ha varit ett försök att fly ledde till totalpanik i byggnaden när de intagna försökte komma undan lågorna.

Offren dog av svåra brännskador och rökförgiftning, enligt Ali Chatli som också uppgav att flera intagna fick panik när de hörde skottlossning utanför fängelsebyggnaden.

Tiotals fångar uppges har dödats i ett stort rymningsförsök från ett annat fängelse, i staden Mahdia cirka tre mil söder om Monastir, uppger Reuters.

– De försökte fly och polisen sköt mot dem. Nu är tiotals personer döda och alla har flytt, sade en man som bor 200 meter från fängelset, till Reuters.

 I en intervju med tv-kanalen al-Jazira fördömde premiärminister Mohammed Ghannouchi den plundring som ägt rum de senaste dagarna.

– Det är oacceptabelt att plundringen fortsätter.

Premiärministern fick frågor om författningsrådets beslut att parlamentets talman – inte Ghannouchi själv – bör bli interimspresident.

– De juridiska frågorna är inte lika viktiga som att rädda landet i enlighet med folkets vilja, svarade han och tillade att val stundar inom kort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.