Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-500-gripna-i-oroligt-kashmir/

Världen

Över 500 gripna i oroligt Kashmir

01:06. Kashmirkonflikten – DN förklarar.

Över 500 människor – bland dem universitetsprofessorer, företagsledare och aktivister – har gripits i det oroliga Kashmir och Pakistan stoppar all tågtrafik till Indien såväl som alla indiska filmer. Detta efter Indiens beslut i måndags att häva delar av Kashmirs självstyre.

Premiärminister Modi väntas under dagen förklara beslutet i ett tal till nationen.

TT Text

– Vi har beslutat att stänga Samjhauta Express. Så länge jag är järnvägsminister kan den inte vara i bruk, sade pakistanska järnvägsministern Sheikh Rasheed Ahmad under en presskonferens på torsdagen om tåglinjen mellan Lahore och New Delhi. 

Strax därpå meddelades att också all visning av indiska filmer stoppas från offentliga visningar. Det har hänt förr, senast i februari, men den pakistanska filmindustrin är betydligt mer beroende av den indiska än vice versa, vilket innebär att beslutet sannolikt slår hårdare mot Pakistan även den här gången.

560 personer uppges ha tagits till tillfälliga förvar i Indien, vissa efter midnattsräder i städerna Srinagar, Baramulla och Gurez, enligt uppgifter från bland annat Press Trust of India. Indiens beslut i måndags har följts av utegångsförbud, nedstängda telefonlinor och internet samt tiotusentals indiska soldater på gatorna.

Sporadiska protester har ändå noterats och bedömare varnar för att ilskan snart kommer att bubbla upp i stor skala.

Aktivister bränner ett porträtt av indiske premiärministern Narendra Modi. Foto: Arif Ali/AFP

Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi väntas under torsdagen hålla ett radiotal till nationen, i vilket han ska förklara regeringens beslut att häva självstyret och dra tillbaka delstaten Jammu och Kashmirs "särskilda privilegier".

Cirka 67 procent av befolkningen i delstaten är muslimer och 30 procent hinduer, enligt officiell statistik.

Fram till i måndags har delstaten bland annat kunnat hissa en egen flagga och stifta sina egna lagar, men nu ska regionen i stället omfattas av den konstitution som gäller i resten av Indien. Parlamentet i New Delhi har också godkänt en ny lag som delar Jammu och Kashmir i två områden som ska styras från huvudstaden.

Situationen kompliceras av relationen till Indiens kärnvapengranne Pakistan. Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947, men båda gör anspråk på hela området. Pakistan har kraftigt protesterat mot New Delhis agerande och lovat ta frågan till FN:s säkerhetsråd, något Indien slår tillbaka emot genom att hävda att Kashmir är en "intern angelägenhet".

Lägg därtill att Kashmir sedan 1989 skakats av ett separatistiskt uppror som kostat tiotusentals liv.

På onsdagen höjde Indiens flygsäkerhetsmyndighet säkerhetsnivån på landets flygplatser. Detta mot bakgrund av vad man bedömer som ett ökat terrorhot med anledning av Kashmirfrågan.