Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Över en miljon tågar för frihet

Mellan 1,3 och 1,5 miljoner människor deltog i söndagens manifestation för frihet i Paris, enligt organisatörerna. Över 5.500 poliser och militärer svarade för bevakningen – allt medan folket sade, med kraft, att friheten ska försvaras.

Det var en mäktig uppställning av ledare från världen över som, under ledning av president François Hollande i mitten, gick i täten av tåget när det framåt 15.30-tiden i sakta mak lämnade La République för att ta sig till Place de la Nation, tre kilometer bort i sydostlig riktning.

Enligt nyhetsbyrån AP, som citerar det franska inrikesministeriet, rörde det sig om den största demonstrationen i Frankrikes historia. Sammanlagt uppges tre miljoner människor demonstrerade runt om i landet.

Franska flaggor sågs vaja, skyltar som förkunnade att de ”är Charlie” och hundratusentals människor som sade nej till terror. Trängsel, applåder och slagord som ekade från La République till La Nation. "Förbli enade!" stod det på en enorm bandroll när Paris marscherade för nationens yttrandefrihet.

Fransmännen tog manifestationen för republiken på yttersta allvar. Hemgjorda skyltar hölls upp högt i luften bredvid enorma specialgjorda ballonger, unga män som klätt sig i folkdräkt stod intill tanter med Charlie Hebdos förstasidor tejpade på kläderna.

”Je suis Charlie” fanns att läsa vart än man vänder blicken. En kvinna hade tejpat budskapet i pannan. Många viftade med enorma pennor och det stämdes gång på gång upp i Marseljäsen, nationalsången:

”Till vapen, medborgare
Ställ upp på raka led
Framåt, framåt!
Låt fiendens orena blod
Flyta på vår jord!”

Texten översatt till svenska låter mer aggressiv än känslan är i folksamlingen, även om det stundtals var trångt och hetsigt.

Hela familjer var på plats, hundar marscherade med sina ägare, barn satt på sina föräldrars axlar och höll stolt upp sina franska flaggor.

– Det här är bara början. Jag kommer att försvara friheten till slutet! sade Danielle Corbier.

Hon hade en knapp med texten ”Je suis Charlie Martel” på kavajslaget. Vad Martel stod för visste hon inte riktigt.

– Jag köpte nåt på vägen hit bara. Jag är här för att säga ifrån. Regeringen måste noga överväga vad de ska göra nu. Jag är inte förespråkare av krig, men något måste göras.
Alain och Daniel Perino har åkt fem mil från förorten där de bor för att kunna delta i marschen. Det var en självklarhet.

– Det har varit tre svåra dagar för Frankrike. Vi vill visa att vi inte går med på attacker mot vårt land och stå upp för yttrandefriheten, sade Alain Perino.

Inför starten hade molnen, som legat som ett täcke över staden sedan i onsdags, skingrats och släppt fram sol från en ljusblå himmel.

Längs med Boulevard la Voltaire, där manifestationen tågade, hade säkerheten förberetts under gångna dygnet. Kravallstaket stod utmed trottoarerna, polisband vajade i vinden och polisbussar stod i långa rader och väntade. Prickskyttar stod posterade på taken för att skydda Frankrikes president François Hollande med gäster, när han tillsammans med en stor delegation utländska stats- och regeringschefer och andra dignitärer tågade mot Place de la Nation.

Hollande med gäster lämnade tåget efter att ha avverkat ett antal hundra meter. De återvände då till Elyséepalatset, presidentens residens.

Bland de drygt 50 utländska representanterna fanns, förutom statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman, även Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron, Italiens premiärminister Matteo Renzi, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, palestinske presidenten Mahmoud Abbas, USA:s justitieminister Eric Holder och Senegals president Macky Sall, Nigerias president Mahamadou Issoufou och Jordaniens kung och drottning, Abdallah II och Rania.

I en rad andra franska städer har liknande marscher hållits – i Lyon tågasw 200.00, Bordeaux 150.000, Rennes 115.000, Saint-Etienne 60.000, Grenoble 70.000, Toulon 45.000, Strasbourg 40.000, Perpignan 40.000, Clermont-Ferrand 30.000, Bastia (Korsika) 8.000 och drygt 80.000 i Marseille.

Rapporter kom även in om manifestationer i en rad städer på andra håll i världen: På Sergels torg i Stockholm, i London, Bryssel, Athen, Berlin, Madrid, med flera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.