Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 05:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-halften-av-bergamos-invanare-bar-pa-antikroppar/

VÄRLDEN

Över hälften av Bergamos invånare bär på antikroppar

Tomt i centrala delarna av staden Bergamo i mars i år.
Foto: Sergio Agazzi/TT

Över hälften av befolkningen i den norditalienska provinsen Bergamo bär på antikroppar mot covid-19, visar en undersökning från lokala myndigheter.

Bergamo är den provins i Italien som drabbats värst av den våldsamma epidemin som härjat i landet.

Antikroppar för covid-19 återfanns i 57 procent av de knappt 10.000 blodprov som de lokala hälsomyndigheterna analyserat. Blodproverna har tagits mellan den 23 april och den 3 juni.

Myndigheterna har även gjort undersökningar bland sjukvårdspersonal, där upptäckten av antikroppar var lägre än i befolkningen i stort. Drygt 30 procent av proverna från 10.400 sjukvårdspersonal visade på antikroppar.

Befolkningsundersökningen har gjorts på randomiserade prover och myndigheterna hävdar att urvalet är såpass brett att resultatet kan ses som en bra indikator på hur många som varit sjuka i covid-19. I ett annat uttalande har hälsomyndigheterna sagt att de flesta av proverna kommer från boende i de värst drabbade områdena i provinsen, skriver Reuters.

Resultatet av undersökningen i Bergamo är betydligt högre än vad som uppmätts i andra länder, trots att även de drabbats hårt av det nya coronavirusets spridning. I Spanien bar 5 procent på antikroppar, enligt en studie som presenterades av landets regering och hälsomyndigheter den 14 maj.

Spanien har 27.136 dödsfall enligt de officiella siffrorna. Landets befolkning har levt med ett strängt utegångsförbud under våren. Restriktionerna börjar nu lättas upp.

Även i Sverige har de antikroppsundersökningar som hittills presenterats visat på långt lägre antikroppar. Folkhälsomyndigheten menar att proverna, som är tagna från öppenvården, inte är ett representativt urval av befolkningen.

Antikroppar hittades i 8 procent av proverna från åldersgruppen 0-19 år, enligt en undersökning som presenterades i förra veckan. I undersökningen från primärvården är denna grupp mest representativ för befolkningen i stort, enligt Folkhälsomyndigheten.

Senare denna vecka väntas resultatet av en ny undersökning presenteras. Analyserna har då gjorts på prover från blodgivare, och tros ge en bättre bild av förekomsten av antikroppar i samhället.

Militären anländer till Bergamo i mars, för att hjälpa till med förflyttning av avlidna.
Foto: Sergio Agazzi/Shutterstock

Bergamo uppmätte över 560 procent högre dödlighet i mars i år jämfört med snittet för samma månad de senaste 4 åren, enligt Italiens statistiska institut ISTAT:s beräkningar i maj. Det gör provinsen till den del av landet som drabbats hårdast av coronaepidemin, som tidigare i våras överväldigade den italienska sjukvården.

I Bergamo har drygt 16.000 personer rapporterats döda i covid-19 och ytterligare 13.600 har bekräftats sjuka.

Italien var det första land i Europa att få en stor samhällsspridning av covid-19. 7 mars infördes utegångsförbud i landets norra delar, som senare började gälla i hela landet. Först i början av maj lyftes några av restriktionerna. För en vecka sedan öppnades gränserna mot omvärlden och förbud mot att resa mellan landets regioner hävdes.

Nästan 34.000 dödsfall har rapporterats från Italien och landet har omkring 235.000 bekräftade fall.

Huvudort i provinsen Bergamo är staden med samma namn. Bergamo ligger i regionen Lombardiet.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt