Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-30 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-halv-miljon-danskar-bedoms-kunna-smittas-av-nya-coronaviruset/

VÄRLDEN

Över halv miljon danskar bedöms kunna smittas av nya coronaviruset

Danska staten beräknar nu att 580.000 människor i landet kan smittas av det nya coronaviruset under en epidemi som bedöms vara i tre månader. Upp till 5.600 insjuknade befaras avlida i covid-19.

Den nya riskvärderingen publicerades under onsdagsförmiddagen av Sundhetsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till svenska Socialstyrelsen. Grunden är ett scenario som man karaktäriserar som ”realistiskt” för att planlägga beredskapen.

Enligt scenariot som utarbetats i samarbete med den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Statens Serum Institut, så kan tio procent av befolkningen smittas av covid-19.

Det innebär 580.000 smittade under en epidemi som bedöms vara i tre månader. Under den tiden beräknas 11.200 patienter behöva sjukhusvård. Av dessa beräknas intensivvård att krävas för 2.800 patienter. Dödligheten i covid-19 bedöms bli mellan 1.680 och 5.600 patienter.

Danmark räknar med att andelen som smittas är tio procent. Det är enligt Sundhetsstyrelsen samma nivå som vid en omfattande influensaepidemi (5–10 procent), eller som en mindre omfattande pandemi (10–30 procent).

Sveriges befolkning på 10,6 miljoner är nästan dubbelt så stor som Danmark som har 5,6 miljoner invånare. Svenska Folkhälsomyndigheten har inte velat uttala sig om hur en pandemi skulle kunna slå i Sverige.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson svarade DN den 3 mars att myndigheten i värsta fall räknade med att 1–1,5 promille av befolkningen skulle insjukna, alltså 10.000–15.000 personer. Därefter har Folkhälsomyndigheten inte angett någon ny siffra.

Det är alltså nivåer som ligger under vad grannlandet Danmark beräknar. Det är ännu lägre än i Norge där Folkehelseinstitutet har utgått från ett värsta-scenario där en coronapandemi skulle kunna drabba 25 procent av befolkningen.

I Norge skulle man i så fall behöva cirka 2.000 intensivvårdsplatser. Med motsvarande siffror för befolkningen i Sverige skulle det innebära 4.000 intensivvårdsplatser.

Att Sverige kan tvingas ta hand om 4.000 patienter i intensivvården avvisade den 6 mars statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten med att det var ”orimligt”. Tegnell sade: ”Vi kan inte skaka fram 4.000 intensivvårdsplatser i Sverige. Det är inte en rimlig siffra.” Han framhåll att man inte kunde bygga på antaganden om tidigare influensaepidemier.

Samtidigt medgav Socialstyrelsen att den studerade ett scenario med pandemi också i Sverige.

– Det skulle vara påfrestande för svensk hälso- och sjukvård. Vi skulle behöva prioritera hårt och ställa om. Men jag kan inte svara på hur många som skulle behöva vårdas eller vilka prioriteringar som skulle behöva göras, sade Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen till DN den 6 mars.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt