Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/over-hundra-doda-i-strider-i-nordostra-syrien/

Världen

SOHR: Turkietstödda rebeller har avrättat nio civila

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Hårda strider rasar om Ras al-Ain på den turkisk-syriska gränsen. Turkiet hävdar att man intagit staden – vilket tillbakavisas av de kurdledda milisstyrkorna SDF som menar att man tvingats till en ”taktisk reträtt”.

Turkietstödda rebeller uppges ha avrättat nio civila, uppger Syriska människorättsobservatoriet.

Striderna har trappats upp sedan Turkiet inledde sin offensiv i Syrien i onsdags. De turkstödda syriska rebellerna har avancerat mot staden Ras al-Ain i nordöstra delen av landet och enligt Turkiet har de intagit stadskärnan.

– Inspektioner pågår i bostadsområden. Man letar nu efter minor och försåtsmineringar, sade en högt uppsatt turkisk säkerhetstjänsteman på lördagen enligt Reuters.

Stridsflygplan har cirklat över Ras al-Ain och intensiv skottlossning har hörts, uppger BBC. På lördagsmorgonen syntes tjock rök stiga upp över staden. Bilder visar övergivna gator och syriska rebeller som trampar på kurdiska milisflaggor.

Turkiet hävdar att striderna pågår i två mindre områden och att nästan alla YPG-styrkor, som ingår i SDF, har flytt söderut.

Men uppgifterna tillbakavisas av SDF, som hävdar att man gått till motangrepp. Enligt presstalespersonen Marvan Qamishlo har de turkiska styrkorna gått in i stadens industriområde efter att milisen tvingats till taktisk reträtt.

– Nu har SDF:s attacker inletts och det är mycket hårda strider nu. Sammandrabbningarna fortsätter i industriområdet, säger han.

Däremot var det lugnare kring offensivens andra huvudsakliga mål, staden Tal Abyad. Där hördes bara tillfällig skottlossning, enligt Reuters utsände.

Turkietstödda rebeller uppger att de har tagit kontroll över en strategiskt viktig väg mellan Tal Abyad and Ras al-Ain. Dessutom ska 18 byar ha intagits. På lördagskvällen uppgav oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att rebellerna avrättat nio civila utanför Tal Abyad, varav ett av offren uppges vara en kurdisk politiker och hennes chaufför.

Samtidigt stiger dödsoffren.

Sedan i onsdags har minst 30 civila dödats i Syrien – de flesta i Tal Abyad-området – och över 200.000 flytt från sina hem. Stadens enda allmänna sjukhus har tvingats stänga på grund av striderna. På den turkiska sidan ska minst fem personer ha dött av kurdisk skottlossning.

Ungefär 74 personer tillhörande SDF-milisen ska också ha dödats, enligt Syriska människorättsobservatoriet som är i opposition till den syriska regimen. Dessutom har en turkisk soldat och 49 som strider för de turkiskbackade syriska rebellerna dödats.

Turkiet anklagar kurderna för att vara terrorister och vill driva tillbaka dem in i landet för att skapa en ”säker zon”. Samtidigt vill president Erdogan återbörda över tre miljoner syriska flyktingar som nu befinner sig i Turkiet till ett område i norra Syrien. De syriska flyktingarna är huvudsakligen sunniaraber från andra delar av landet, vilket svenska Totalförsvarets forskningsinstitut hävdar skulle kunna leda till att syriska kurder trängs bort – en form av etnisk rensning.

På fredagen uppmanade USA Turkiet att avbryta offensiven och Donald Trump gav statsapparaten mandat att belägga den turkiska regeringen med sanktioner.

– Vi kan sänka Turkiets ekonomi om det krävs, sade finansminister Steven Mnuchin enligt CNBC.

Men president Erdogan avfärdar omvärldens kritik och sade samma dag att Turkiet ”inte kommer att sluta vad än någon säger”.

Samtidigt har tonen mellan USA och Turkiet hårdnat ytterligare sedan artillerield, avfyrad från turkiska ställningar, slog ned nära amerikanska soldater i närheten av den syriska gränsstaden Kobane, enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Ingen amerikansk soldat kom dock till skada, uppger flottan enligt TT.

Turkiets försvarsdepartement säger att man har vidtagit alla åtgärder för att försäkra sig om att ingen amerikansk bas kom till skada, samtidigt som man besvarade eld som kom från ett område i närheten av en amerikansk bas i Kobane. Turkiets eldgivning ska ha avbrutits när man informerades om händelsen från USA.

Iran har nu erbjudit sig att medla mellan kurderna, Turkiet och den syriska regeringen för att återställa säkerheten vid gränsen.

”Iran kan hjälpa till att föra samman de syriska kurderna, den syriska regeringen och Turkiet så att den syriska armén tillsammans med Turkiet kan bevaka gränsen”, skriver utrikesminister Mohammad Javad Zarif i en tweet enligt Reuters.

Rysslands president Putin menar att all utländsk militär måste ut ur Syrien, uppger Reuters.

– Alla obehöriga som befinner sig på någon stats territorium, i det här fallet Syrien, måste lämna territoriet, säger han till Sky News.

Läs mer: Turkiska regeringen: Alla som kritiserar Syrienoperation utreds för terrorbrott 

Läs mer: Svenska Shirin fast i Syrien: Det enda jag kan göra är att krama barnen