Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Överfallen ger bränsle åt tysk flyktingdebatt

Köln på nyårsnatten.
Köln på nyårsnatten. Foto: MARKUS BOEHM

Efter nyårsnatten fortsätter anmälningarna att strömma in till polisen i Köln från kvinnor som uppger att de sextrakasserats på öppen gata. Från flera andra tyska städer kommer rapporter om liknande händelser.

Tyska medier uppger att Kölnpolisen vid det här laget fått in över 150 anmälningar från kvinnor som uppger sig ha blivit sextrakasserade eller bestulna under nyårsnatten när de befann sig på den öppna platsen mellan centralstationen och Kölner-domen. Två kvinnor har anmält att de blivit våldtagna.

På Kölnpolisens egen hemsida kan man numera läsa att det tycks ha rått kaos redan före midnatt då uppemot tusen personer, mestadels berusade män, festat och bränt av fyrverkeripjäser på platsen. Till det kommer anmälningarna från kvinnor som uppger att de under natten blivit omringade av små grupper av män som antastat dem, som tagit dem på brösten eller i skrevet.

Anmälningarna började strömma in på nyårsdagen. Redan tidigt stod det klart att liknande händelser ägt rum i Hamburg där polisen tagit emot över 50 anmälningar, från städer som Frankfurt, Stuttgart, Düsseldorf, Berlin och Bielefeld kommer nu rapporter om sexövergrepp och stölder.

Foto: WOLFGANG RATTAYKölns borgmästare Henriette Reker. Foto: Wolfgang Rattay.

Händelserna har gett nytt bränsle åt flyktingdebatten eftersom många av gärningsmännen uppges ha talat arabiska. Den högerextrema gruppen Pro Nordrhein-Westfalen har redan ordnat en liten manifestation på brottsplatsen och islamfientliga Pegida har planer på att demonstrera i Köln.

För dessa grupper är det som skett en bekräftelse på att Tyskland bedriver en felaktig flyktingpolitik och medierna anklagas för att ha försökt förtiga det som skett.

En chef för public service-kanalen ZDF säger självkritiskt att det var fel att inte berätta om händelserna redan i måndags, då fanns det tillräckligt med belägg för att det inte handlade om illvillig ryktesspridning. Först i tisdags sände ZDF en nyhetsspecial kring händelserna i Köln.

Polisen i Köln får också hård kritik, inte minst från inrikesministern Thomas De Maizière, och det spekuleras i att polischefen Wolfgang Albers dagar är räknade.

Förbundskanslern Angela Merkel ansåg sig nödsakad att kommentera det som hänt och sade i tisdags att gärningsmännen måste bestraffas oavsett härkomst.

Händelserna började uppmärksammas på allvar när Kölns nyvalda borgmästare Henriette Reker kallade till ett krismöte i tisdags.

Reker hamnade därefter i blåsväder när hon på presskonferensen efter mötet gett kvinnor rådet att hålla mer än armlängds avstånd till främmande personer.

Till saken hör att Reker själv drabbades av ett livshotande attentat i höstas, strax före borgmästarvalet. På ett torgmöte attackerades hon av en man beväpnad med kniv. Hans motiv var att Reker bedrev en alltför generös flyktingpolitik.

Läs mer. Överfallen i Köln
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.