Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 21:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/overgangsregering-i-sudan/

Världen

Övergångsregering i Sudan

Sudans nya premiärminister Abdalla Hamdok. Foto: Ebrahim Hamid/AFP

Sudan får sin första regering sedan landets auktoritäre ledare Omar al-Bashir störtades av militär efter decennier vid makten. På torsdagen presenterade premiärminister Abdalla Hamdok de 18 ministrar, varav fyra kvinnor, som ska leda landet.

TT Text

Ministrarna har föreslagits av den rörelse som ledde protester mot al-Bashir och mot de militärer som tog över makten när president al-Bashir störtades i april. Premiärminister Hamdoks regeringsbildning drog dock ut på tiden, bland annat då den tidigare FN-medarbetaren ville få med flera kvinnor i regeringen samt att samtliga regioner skulle vara representerade. Sudan får nu sin första kvinnliga utrikesminister.

Övergångsregering ska leda Sudan i 39 månader enligt den överenskommelse som slöts mellan proteströrelsen och de generaler som tog makten. Uppgörelsen om maktdelning slöts i augusti.

– I dag inleds en ny era. Vår högsta prioritet för övergångsregeringen är att få ett slut på stridigheterna och skapa varaktig fred, sade Hamdok.

Läs mer: Nytt styrande råd och premiärminister i Sudan

Ämnen i den här artikeln:

Sudan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt