Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Överlägsen seger för islamister

Souad Abderrahim, en av Emnadhas toppfigurer, talar med pressen utanför högkvarteret i Tunis.
Souad Abderrahim, en av Emnadhas toppfigurer, talar med pressen utanför högkvarteret i Tunis. Foto: Anders Hansson
Valet i Tunisien ser ut att bli en triumf för det islamistiska partiet Ennahda, som enligt de första beräkningarna får minst en tredjedel av rösterna.

Souad Abderrahim är långt ifrån den gängse bilden av en from muslimsk kvinna. Hon bär inte slöja utan visar sin omsorgsfullt tonade frisyr. Läpparna är omsorgsfullt målade. Men hon är en av toppfigurerna i Ennahda, Tunisiens ledande islamistiska parti som i går måndag såg ut att gå mot en övertygande seger i landets första fria val.

Preliminära resultat gav Ennahda mellan 35 och 40 procent av rösterna och seger i 24 av 27 valkretsar. Detta skulle ge partiet mellan 60 och 65 mandat i parlamentet, som har 217 platser.

Det officiella valresultatet väntas inte förrän i dag, tisdag. Att Ennahda är den stora valvinnaren var dock oomstritt redan på måndagen.

Och det märktes i partihögkvarteret som är inrymt i ett flott femvåningshus i Montplaisir, en av huvudstaden Tunis bättre stadsdelar. Politiker och valarbetare minglade glatt med den församlade pressen. Det var bara partiledaren, den 69-årige Rachid Ghannouchi, som höll sig borta.

Han vill inte utmana de andra partierna med att fira i förskott. Men han kommer att hålla ett tal snart, säger partikansliets sekreterare Sarra Issi till DN.

Det har rests farhågor att Ennahda kommer att föra Tunisien i en mer islamistisk riktning och inskränka kvinnornas rättigheter. Men det förnekar Soud Aberrahim eftertryckligt:

Se på mig, jag bär ingen slöja eller huvudduk. Ennahda kommer att respektera kvinnornas fria val och slå vakt om de friheter som Tunisiens kvinnor har uppnått.

Hennes ord understryks av Soumaya Ghannouchi, dotter till partiledaren som forskar i islamsk historia vid Londonuniversitet och skriver kolumner för al-Jaziras nätupplaga. Hon har bott största delen av sitt liv i England, dit hennes far flydde 1989 sedan partiet förbjudits av dåvarande presidenten Zine Abidine Ben Ali.

Ennadha är ett modernt, progressivt parti. Jämför oss med (det turkiska regeringspartiet) AKP. Vi kommer att samarbeta med andra politiska partier, säger hon och citerar sin far: ”Ennahda kommer varken att förbjuda alkohol eller bikinis”.

Biträdande partisekreteraren Zabeir Chehoudi var mer spetsig mitt i segerglädjen och anklagade västmedierna för att svartmåla partiet:

Väst stödde diktatorn Ben Ali i alla år, trots att han kastade 25.000 av våra sympatisörer i fängelse och tvingade ytterligare 25 000 i landsflykt. Det var Ben Ali som framställde Ennahda som muslimska terrorister, när vi i själva verket omfattar demokratiska värderingar till hundra procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.