Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/overlevare-planet-borjade-skaka/

Världen

Överlevare: Planet började skaka

Flygplanet kraschade utanför staden Karachi.
Flygplanet kraschade utanför staden Karachi. Foto: Fareed Khan/AP

Minst två personer överlevde den dödliga flygolyckan i Pakistan på fredagen. De båda tycks mirakulöst ha klarat sig utan livshotande skador och den ena har berättat om sin upplevelse. 

”Det var en hård krasch, och jag förlorade medvetandet”, ska överlevaren sagt till en lokal politiker, enligt Geo News. 

Minst 41 personer har bekräftats döda efter flygolyckan, som inträffade på fredagsförmiddagen, svensk tid. Ombord på planet, som tillhörde flygbolaget Pakistan International Airlines, fanns 99 personer, varav 8 besättningsmän, 51 män, 31 kvinnor och 9 barn. 

Två personer har mirakulöst överlevt kraschen med mindre skador, enligt Barrister Murtaza Wahab, talesperson för den lokala regeringen i provinsen Sindh, där olyckan inträffade. En av dem är vd för The bank of Punjab och händelsen bekräftas av banken på Twitter. 

”Genom Allahs nåd överlevde Zafar Masud, vd för The bank of Punjab den fruktansvärda flygkraschen tidigare i dag. Han är skadad men utom fara och vårdas på sjukhus”, skriver banken på Twitter. 

https://twitter.com/thebankofpunjab/status/1263820076882558976

Enligt passagerarlistor, publicerade av bland annat pakistanska Dunya News, satt Zafar Masud längst fram i planet på plats 1C. Han har frakturer i höften och rivsår, men har klarat sig från brännskador, enligt sjukhuset där han vårdas till Geo News.

Den andra personen vars överlevnad bekräftats av lokala regeringen vårdas för lättare brännskador, säger sjukhuset också. Han ska ha suttit på rad 10, enligt passagerarlistorna.

Planet var på väg från Lahore till Jinnah International Airport och störtade strax utanför staden Karachi. Saeed Ghani, som är senator för Sindh, träffade överlevaren från tionde raden på sjukhuset under fredagen. 

Saeed Ghani har sagt att överlevaren förklarade att planet började skaka kraftigt innan det störtade. 

”Sedan var det en hård krasch, och jag förlorade medvetandet”, berättade överlevaren enligt senatorn.

Det finns indikationer på att planet slog i marken med stjärtpartiet först. Om dessa stämmer skulle det kunna förklara att de båda överlevarna satt långt fram i planet. 

Det har kommit olika uppgifter om huruvida det finns fler överlevare i olyckan, både i medier och från pakistanska myndigheter.

– Det här året har varit en katastrof, bara att överleva är så svårt, sade Pakistans vetenskapsminister Fawad Ahmed Chaudhry, i en intervju med nyhetsbyrån AP på fredagen. 

Han syftade då på den pågående coronakrisen och nu den dödliga flygolyckan. 

Många på planet var på väg för att fira eid al-fitr, den högtid som avslutar fastemånaden ramadan, enligt ministern. 

– Det som är sorgligast är att hela familjer har dött, familjer som reste tillsammans för att fira eid.