Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/overlevde-flygkraschen-jag-oppnade-sakerhetsbaltet-och-sag-lite-ljus/

Världen

Överlevde flygkraschen: Jag öppnade säkerhetsbältet och såg lite ljus

Foto: Rizwan Tabassum/AFP

Två personer av 99 överlevde mirakulöst i den våldsamma flygkraschen i Pakistan på fredagen. Muhammad Zubair kunde ta sig ur planet själv.

– Jag knäppte upp säkerhetsbältet och gick mot ljuset, säger han till BBC.

Flygbolaget uppger att planets båda färdskrivare har hittats. 

På lördagen pågick arbetet med att söka efter kroppar och att röja upp på nedslagningsplatsen för den tragiska olyckan. Flygplanet, en Airbus A320, tillhörande PIA (Pakistan International Airlines) kom från Lahore och var på väg att landa i Pakistans största stad i Karachi när det kraschade i ett bostadsområde, på fredagsmorgonen svensk tid.

Stadsdelen Jinnah Garden är tätbefolkad med trånga gator och mycket folk i rörelse. Nu är det bara ruiner kvar av ett stort antal hus och utbrunna bilar kring flygplansvraket. Ingen av dem som befann sig på marken ska ha dödats men flera skadades, uppger provinsen Sindhs vårddepartement enligt Reuters.

Foto: ASIF HASSAN, ASIF HASSAN, ASIF HASSAN, ASIF HASSAN

Av de 99 som var ombord på flight PK8303 dog 97 i kraschen, bekräftar lokala myndigheter. Alla dödsoffer är ännu inte identifierade och anhöriga uppmanas lämna dna-prover. 

Många anhöriga har samlats på Karachis sjukhus för att få besked om deras anhöriga fanns bland offren. Olyckan inträffade bara några dagar efter att Pakistan öppnat för passagerartrafik igen efter restriktioner i samband med coronapandemin. 

Foto: RIZWAN TABASSUM

Muhammad Zubair är en av de två som överlevde. Från sjuksängen där han vårdas för lindriga skador berättar han om den dramatiska händelsen. Det var bara 10-15 minuter innan de skulle vara framme när planet plötsligt började skaka kraftigt.

– I nästa sekund kände jag en hård smäll, säger han till Geo TV.

När planet slog i marken förlorade han medvetandet en kort stund. När han kom till sans igen rådde fullt kaos omkring honom.

–Jag hörde skrik från alla håll, det var barn och vuxna. Men jag kunde inte se några människor, jag hörde bara deras skrik. Allt jag såg var rök, berättar Muhammad Zubair till BBC.

Hans nästa tanke var att sätta sig i säkerhet.

– Jag öppnade säkerhetsbältet och såg lite ljus, så jag gick mot ljuset. Men för att komma i säkerhet fick jag hoppa cirka tre meter ner till marken, säger han. 

Den kände bankdirektören Zafar Masud överlevde också olyckan och vårdas på Darul Sehat sjukhuset. Han uppges vara utom fara och ska ha ringt till sin mor och informerat henne om sin hälsa, skriver Geo TV.

Vad som orsakade kraschen är inte klarlagt, men enligt källor inom den civila luftfartsmyndigheten ska piloten ha skickat en nödsignal om motorfel strax före olyckan. Därefter hörs piloten säga: ” Mayday, mayday, mayday Pakistan 8303.”

Sedan upphör kommunikationen.

Pakistans premiärminister Imran Khan har tillsatt en haveriutredning. Ett preliminärt uttalande beräknas vara klart inom en månad. På Twitter beklagar Khan olyckan och skriver att hans böner och kondoleanser går till offrens familjer. 

https://twitter.com/ImranKhanPTI/status/1263789437856755712?s=20

Räddningsmanskapet har omhändertagit planets båda färdskrivare – i dagligt tal kallat svarta lådan – från nedslagsplatsen, uppger en talesperson för flygbolaget enligt Al Jazeera.

– Den svarta lådan hittades sent i går, vi lämnar över den till utredarna, säger Abdullah Kha.

Läs mer:

Passagerarplan har kraschat i Pakistan

Överlevare: Planet började skaka