Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/overste-i-osterrike-tros-ha-spionerat-for-ryssland/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Överste i Österrike tros ha spionerat för Ryssland

Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva

En nyligen pensionerad överste i Österrikes armé misstänks för att ha spionerat för Rysslands räkning i över 20 års tid, berättar Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz på en presskonferens.

Österrike fick reda på det misstänkta spionaget för ett par veckor sedan efter att ha fått information från en annan europeisk underrättelsetjänst, uppger försvarsminister Mario Kunasek. Översten ska ha blivit värvad under 1990-talet och fortsatt arbeta för rysk underrättelsetjänst ända fram till 2018.

– Ryskt spionage i Europa är oacceptabelt och kommer att fördömas, säger Kurz.

Österrikes försvarsminister Mario Kunasek sade på presskonferensen att information som ska ha intresserat spionens handläggare inkluderar vapensystem och migration.

Som svar på avslöjandet har utrikesminister Karin Kneissl kallat till sig Rysslands ambassadör i Österrike och dessutom ställt in ett planerat besök i Ryssland.

Det ryska utrikesdepartementet kommer i sin tur att kalla Österrikes ambassadör under fredagen med anledning av landets anklagelser, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Inledande förhör har genomförts med den pensionerade översten, som inte har namngetts av österrikiska myndigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.