Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oversvamningar-och-ras-efter-skyfall-pa-nya-zeeland/

Världen

Översvämningar och ras efter skyfall på Nya Zeeland

Efter en tids värmebölja har Nya Zeeland drabbats av skyfall som orsakat översvämningar och skred. En plats fick en meter regn på 60 timmar. Delar av den sydligaste regionen har isolerats och hundratals turister har blivit strandsatta.

De senaste dygnen har enorma regnmängder på Sydön i Nya Zeeland orsakat omfattande problem.

I Milford Sound föll en meter regn, 1.000 millimeter, på 60 timmar fram till tisdag morgon lokal tid (tidigt måndag kväll svensk tid), varav 600 millimeter kom under det sista dygnet.

Den sistnämnda regnmängden är ungefär vad Sydöns största stad Christchurch brukar få på ett år.

https://twitter.com/Reuters/status/1224216141444341763?s=20

På grund av de översvämningar som följt har de flesta vägar i landets sydligaste region Southland stängts, bland andra riksväg 1, som löper längs östkusten. Även några vägar i grannregionen Otago är avstängda.

I nationalparken Fiordland har regnet orsakat jordskred.  

Nödläge är utlyst för Southland. Ett 50-tal boende i Gore har evakuerats, och ytterligare 700 invånare i staden uppmanas att vara redo att lämna sina hem eftersom mer nederbörd väntas.

Vädertjänsten varnar för ytterligare stora regnmängder, uppemot 100 millimeter, under natten till onsdagen (dagtid tisdag svensk tid).

Fjordområdet på Southlands västra kust är ett populärt resmål. Nästan 400 turister har strandats i ovädret, bland annat på turistbåtar.

”De har gott om mat och är varma”, säger regionens räddningschef Angus McCay i ett uttalande.

En busslast med besökare, 27 personer, evakuerades med helikopter.

https://twitter.com/SkyNews/status/1224603837127888896?s=20

De anmärkningsvärda regnmängderna faller i samband med passerande fronter. Meteorologer förklarar dramatiken med att det har varit ovanligt hett och lufthavet innehåller mycket fuktighet.

Under slutet av förra veckan drog en värmebölja in över Nya Zeeland med temperaturer på runt 35 grader. På måndagen nåddes 40-gradersstrecket på Nordön för första gången på minst 15 år. Temperaturer på 40 grader har tidigare registrerats på östra sidan av Sydön.

Värmen kom från kontinenten i väster, Australien, som plågats av omfattande skogsbränder på grund av långvarig torka och höga temperaturer.