Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Översvämningar slår ut Pakistans jordbruk

Pakistanier i den översvämmade Sindhprovinsen vinkar till en helikopter.
Pakistanier i den översvämmade Sindhprovinsen vinkar till en helikopter. Foto: Ap/Scanpix
En ny översvämning som drabbat Pakistan har orsakat stora skador på ett av landets största jordbruksområden. Fortfarande försvagat efter förra årets massiva katastrof befaras landet nu hamna i livsmedelskris.

Sindhprovinsen i söder var det området som drabbades hårdast av översvämningarna i Pakistan förra året. Det är också här som en stor del av landets jordbruksmark finns.

Provinsen har även i år extremt svårt att hålla stånd mot monsunregnet.

– En stor del av områdena är vattensjuka fortfarande. När de inte får tid att återhämta sig drabbar det dem väldigt hårt, säger Per Byman, chef för Sidas humanitära insatser.

Förra årets översvämningar dödade runt 2000 personer och gjorde 11 miljoner hemlösa. En femtedel av Pakistan – ett område motsvarande Italien i storlek – låg då under vatten.

Landet har ännu inte återhämtat sig och många människor saknar fortfarande hem. I nya översvämningar har nära 200 personer omkommit och en miljon hus förstörts i vattenmassorna, uppger BBC.

Enligt ”obekräftade uppgifter” har det från Pakistans sida slarvats med förebyggande insatser i det redan försvagade Sindh-området.


– Det har förekommit misstankar om att det från landets sida inte gjordes några riktiga reparationsarbeten vid vallar och dammar. Att de egna medlen till återuppbyggnad kanske inte gick dit där de hade gjort mest nytta utan fördelades mellan de guvernörer som kunde tala för sig, säger Per Byman.

Missen i återuppbyggnaden efter katastrofen och de nu ökade vattenmassorna innebär ännu större svårigheter för jordbruket i Pakistan och landets självförsörjning. Situationen är redan nu allvarlig, men läget kommer att förvärras allteftersom översvämningen breder ut sig, uppger en meteorolog till Reuters.

– Det kan få stora konsekvenser. Ju mer jordbruksmark som berörs desto svårare kommer det bli att få igång matproduktion efteråt, säger Per Byman och menar att det kan mynna ut i en livsmedelskris. Ett hårt slag mot ett land vars jordbruk är en ekonomisk grundpelare.

– Går det så långt blir det ett problem i hela landet som ger stora ekonomiska följder. Om man inte får bukt med effekterna kan det få stora konsekvenser för landets ekonomiska situation och bruttonationalprodukt.

Utöver den omedelbara påverkan som kräver hjälpinsatser i form av vatten och bostäder, är det förebyggande arbetet i fokus.

– Det viktigaste är att reparera dammar och återuppbygga hus utanför riskområden. Jag kan inte säga nog hur viktigt det är med ett förebyggande arbete nu, säger Per Byman.

I veckan väntas FN gå ut med en officiell vädjan om stödinsatser till Pakistan.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.