Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Övertygande bevis att Syrien låg bakom attacken”

USA:s vicepresident Joe Biden.
USA:s vicepresident Joe Biden. Foto: AP

Bevisen för att Syriens regering låg bakom den omfattande attacken med kemiska vapen i onsdags är ”övertygande”. Det säger USA:s vicepresident Joe Biden.

Bevisen ska enligt uppgifter i tidningen Foreign Policy komma från den amerikanska underrättelsetjänsten som avlyssnade en företrädare för Syriens försvarsdepartement.

Strax efter den dödliga gasattacken fördes panikartade telefonsamtal med chefen för en enhet för kemiska vapen, rapporterar tidskriften. Den avlyssnade departementsföreträdaren ska ha krävt en förklaring om ”en stridsgas som dödat över 1 000 personer”.

Enligt Foreign Policy är detta huvudorsaken till att USA:s vicepresident Joe Biden och andra i den amerikanska statsledningen säger att de nu är säkra på att angreppen är ett verk av Assads regering.

Sent på tisdagskvällen gick även ordförande i kongressens underrättelseutskott, republikanen Mike Rogers, ut med uppgifterna.

Rogers säger till nyhetsbyrån Reuters att han har talat med några av amerikanska regeringens underrättelseanalytiker och att samtalen har övertygat honom om att attacken verkligen rörde sig om kemiska vapen och att den utfördes av Syriens regering.

– Jag menar att det finns övertygande bevis för att regeringen i Syrien var inblandad i genomförandet av dessa attacker, säger Mike Rogers om attacken den 21 augusti.

Rogers säger också att han inte tror att beslutet om attacken kan ha kommit från någon enskild person utan att beslutet måste ha tagits av landets regim.

– Det är inte många som har möjlighet att få en sådan sak att genomföras.

Allt fler länder sluter även upp bakom planen på ett militärt ingripande i Syrien från västvärlden. På tisdagen meddelade Australiens premiärminister Kevin Rudd att man vill se kraftfulla åtgärder efter ett telefonsamtal med USA:s president Barack Obama, rapporterar theaustrailan.com.

Uttalandet kommer samtidigt som Australien förbereder sig för att ta över ordförandeskapet i FN: s säkerhetsråd. Kevin Rudd uppgav att han skulle överväga att rekommendera syriska militära och politiska företrädare att ställas inför rätta i Haagdomstolen för krigsförbrytelser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.