Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/overvakningsbilder-ledde-polisen-till-garningsmannen/

VÄRLDEN

Övervakningsbilder ledde polisen till gärningsmannen

1 min 41 sek. Den man sköts ihjäl av polis i Köpenhamn tidigt på söndagsmorgonen är den man som sökts som misstänks för de båda dödsskjutningarna i staden. Det bekräftar dansk polis, som tror att mannen agerat ensam.

Mannen som misstänks för attentaten mot mötet med Lars Vilks och synagogan i Köpenhamn kunde spåras med hjälp av övervakningsbilder och ett vittnesmål från en taxichaufför som kört honom till en bostad i Nørrebro i Köpenhamn. Den misstänkte mannen sköts senare till döds av polis i närheten av samma bostad.

Efter attentatet mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn på lördagen flydde den misstänkte mannen från platsen i en bil, som polisen senare hittade övergiven på Borgervænget i stadsdelen Østerbro. Övervakningsbilder från området har hjälpt polisen att rekonstruera flykten – och vad som hände sedan.

– De rörliga övervakningsbilderna hjälpte oss att följa hans bilfärd från Krudttønden. På videoövervakningsbilder från Kildevældskolen ser man honom när han ringer ett telefonsamtal. Strax därefter kommer en taxi till platsen, sade polisinspektör Jörgen Skov på söndagsmorgonen.

Polisen tog därefter kontakt med taxichauffören och höll förhör med honom.

– Det var så vi fick adressen i Nørrebro, en adress som vi sedan har hållit under observation. Vi kan konstatera att han varit där under 20 minuter omkring klockan 16.30 på lördagen, sade Jörgen Skov.

Vid omkring klockan 01 inträffade ett annat skottdrama vid synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn. En 37-årige judisk man dödades och två poliser skadades.

Strax före klockan fem på söndagsmorgonen kom den misstänkte mannen tillbaka till lägenheten i Nørrebro. Polisen försökte då ta kontakt med honom, varpå han flydde från platsen. Skottlossning utbröt och mannen sköts till döds.

I nuläget finns inte något som tyder på mannen skulle ha haft några medbrottslingar. Inte heller finns det någon säkerställd koppling till Sverige. Polisen i Skåne samarbetar dock nära med dansk polis och den svenska säkerhetspolisen Säpo.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder under natten, bland annat genom att höja säkerheten på Öresundsbron, säger Jimmy Modin, presstalesman på Polisen Region Syd, till DN.

– Jag kan tyvärr inte gå in exakt på hur säkerheten höjs. Men trafiken rullar som vanligt. Vi gör kontroller av fordon när vi finner behov av det, säger Jimmy Modin.