Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Övervakningsfilm kan ge svar om försvunna kvinnan

00:57. Den svenska kvinnan som senast sågs på en ubåt i torsdags är fortfarande försvunnen. I väntan på att den danska polisen ska kunna undersöka ubåten bevakar militärfartyg platsen där den sjönk söder om danska Dragör.

En restaurang i Köpenhamn har filmat platsen där ubåtsägaren säger sig ha släppt av den kvinnliga journalisten på torsdagskvällen. 

– Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område, säger restaurangägaren Bo Petersen till danska Ekstrabladet.

Under lördagen väntas båten stabiliseras och bärgas för polisundersökning. 

 

På torsdagen skulle en svensk kvinnlig journalist i 30-årsåldern göra ett reportage på en ubåt. Hon åkte med ägaren i hans egentillverkade ubåt i Öresund. På fredagsmorgonen klockan 06.40 anmäldes kvinnan försvunnen av sin familj efter att hon aldrig kommit hem från uppdraget. 

På fredagskvällen greps ubåtsägaren misstänkt för dråp, uppger Köpenhamnspolisen. Men ägaren nekar till anklagelserna.

Enligt ubåtsägaren släppte han av journalisten klockan 22.30 på torsdagen på Refshaleøen. Restaurangen Halvlandet ligger på halvön och de har övervakningskameror på området. 

– Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, säger restaurangägaren Bo Petersen till danska Ekstrabladet.

Restaurangägaren ska själv ha tittat på videomaterialet men vill inte uttala sig om vad han såg på den. 

– Jag vill inte kommentera det. Det låter jag polisen svara på, säger Bo Petersen till Ekstrabladet.

Läs mer: Ubåtsägaren misstänks för dråp

En privatbåt såg ägaren ombord på ubåten på fredagsförmiddagen runt klockan 11.00. Strax därefter började ubåten sjunka. Ägaren kunde räddas men ubåten sjönk sju meter under ytan. Dykare har ännu inte kunnat ta sig in i båten. Enligt Köpenhamnspolisen ska ubåten stabiliseras och bärgas under lördagen för att polisen ska kunna påbörja sin undersökning. 

På fredagskvällen greps ubåtsägaren misstänkt för dråp, uppger Köpenhamnspolisen. Men ägaren nekar till anklagelserna.

En domare i Danmark ska i dag besluta om ubåtsägaren som misstänkts för dråp ska häktas.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.