Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oxfams ordförande gripen – skandalen växer

Oxfams ordförande Juan Alberto Fuentes har gripits
Oxfams ordförande Juan Alberto Fuentes har gripits Other: Luis Soto/AP

Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, har gripits i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning.

Samtidigt växer skandalen med vittnesmål om våldtäkter och övergrepp i Sydsudan.

En tidigare chef inom Oxfam International, Helen Evans, avslöjar i Channel 4 News att en undersökning under hennes tid inom organisationen 2012–2015 visat att det existerat en "kultur med sexuella övergrepp" på vissa Oxfamkontor.

Enligt undersökningen som omfattade 120 personer i personalen i tre länder uppgav mellan 11 och 14 procent av de anställda att de bevittnat eller upplevt sexuella övergrepp.

Sju procent av de anställda i Sydsudan – fyra personer – uppgav att våldtäkter skett där kolleger varit inblandade, enligt Evans.

I veckan avgick vicechefen för välgörenhetsorganisationen, Penny Lawrence, sedan det framkommit att hon inte agerat trots att det varit känt att personer inom Oxfam köpt sexuella tjänster i Tchad och senare även i Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010.

Juan Alberto Fuentes greps i Guatemala tillsammans med ytterligare nio personer - bland dem flera ministrar och den förre presidenten i Guatemala Álvaro Colom. Korruptionsmisstankarna rör en upphandling av bussar för lokaltrafik under Coloms tid vid makten.

Läs mer: Sexköpsskandal skakar hjälporganisation 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.