Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oxford tar bort könsspecifika klädkoder för studenter

Foto: Janine Wiedel Photolibrary / Alamy
Kjol på män och kostym och fluga på kvinnor, det har fram till nu inte varit okej för studenter vid anrika Oxfords universitet i Storbritannien. Men på söndagen meddelade lärosätet att man ändrar sina klädkoder.

Regeländringen sker efter påtryckningar från universitetets HBTQ-förening, rapporterar BBC.

Vid formella tillställningar som examensprov har män tidigare varit tvungna att ha på sig en mörk kostym, mörka strumpor, svarta skor, en vit fluga och en vit skjorta under den svarta kappan. Kvinnors klädkod var en mörk kjol, strumpbyxor eller byxor, en vit blus, mörka skor och ett mörkt tygband knutet runt halsen.

Transpersoner som velat ha på sig det andra könets kläder har varit tvungna att söka om dispens hos examensvakterna, som även har makt att straffa dem som bryter mot reglerna.

Men från och med nästa vecka är det alltså fritt fram att välja vilken uppsättning kläder man vill, rapporterar BBC. Universitetets HBTQ-förening tror att det kan göra att examensproven upplevs som betydligt lättare för vissa studenter.

”Reglerna har ändrats så att de tar bort alla hänvisningar till kön, som svar på Oxfords universitets studentkårs uppmärksammande på att de nuvarande reglerna inte är förenliga med transsexuella studenter”, säger universitetet i ett uttalande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.