Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

På söndag kan Tunisiens frihet försvinna

På söndag kan sex månader av nyvunnen frihet ta slut. När Tunisien håller sina första fria val sedan revolten i januari är oron större än entusiasmen. ”För första gången får vi reda på vad tunisierna faktiskt vill”, säger frilansjournalisten Amel Gaaloul.

Söndagens val är inget parlamentsval.

Tunisierna ska rösta fram 217 representanter som ska bilda en konstituerande församling.

Deras uppgift under det kommande året blir att skapa landets nya grundlag.

– Det är lustigt. För några månader sedan var det förbjudet att prata om politik och nu pratar alla om politik överallt. På restauranger, på caféer … det är nästan påfrestande, säger Amel Gaaloul, tunisisk frilansjournalist som arbetar i reklambranschen.

På den ena sidan står de nya, moderna och demokratisträvande partierna.

På den andra: al-Nahda, eller Renässanspartiet – ett islamistiskt parti med många odemokratiska värderingar som ökad censur, begränsad yttrandefrihet och sämre förhållanden för kvinnor.

– Antingen tar al-Nahda majoriteten av platserna och då kommer nog många lämna Tunisien. Människor kommer att bli väldigt besvikna och känna att ”okej, jag hör inte hemma här längre”.

– Eller så blir det tvärtom, att många demokratiska och modernistiska partier tar över. Det skulle innebära större frihet, både individuellt och kollektivt. Lite som de senaste sex månaderna när vi har haft yttrandefrihet, internetfrihet och sådana saker.

När president Zine El Abidine Ben Ali tvingades till landsflykt den 14 januari 2011 var det en seger för den förtryckta tunisiska befolkningen. Äntligen fick man uttrycka sin åsikt fritt.

Rädslan inför söndagen är att den friheten på nytt ska tas ifrån dem.

– al-Nahda har väldigt extrema åsikter. De är exempelvis inte speciellt pigga på att kvinnor ska jobba. Det är ett väldigt gammaldags parti.

– Folk är väldigt oroliga. Diskussionerna på jobbet, på gatan, på restauranger, är väldigt engagerade. Det här är första gången som vi får reda på vad tunisierna verkligen vill. Om det är ett högt valdeltagande, vill säga. Problemet är att det nog kommer att vara många som inte röstar.

Ett lågt valdeltagande spås gynna al-Nahda. Men också ett svagt valresultat för det islamistiska partiet kan bli ett problem.

– Partiets ledare Rashid al-Ghannushi sade att om inte al-Nahda får så bra siffror som väntat, eller om valet visar sig vara riggat, så är de redo att ”inta gatorna”. Det är ett väldigt tydligt hot.

Amel Gaaloul är precis som alla andra nervös. Nervös, men hoppfull.

– Jag är väldigt känslomässig inför valet. Jag hoppas bara att det kommer att visa att jag gjorde rätt när jag flyttade tillbaka till Tunisien från Frankrike för fem år sedan.

– Oavsett vad så blir det en nystart. Vi kommer att upptäcka vilka vi är på nytt. Söndag är en väldigt speciell dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.