Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 23:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pakistan-fem-smittade-av-coronavirus-efter-resa-till-syrien/

VÄRLDEN

Pakistan: Fem smittade av coronavirus efter resa till Syrien

En familj i Karachi i en bilriksha.
En familj i Karachi i en bilriksha. Foto: Asif Hassan/AFP

Pakistan rapporterar att fem personer som besökt Syrien var smittade av det nya coronaviruset när de återvände. Syrien hade ännu på tisdagen inte rapporterat ett enda fall av smitta.

De fem personerna som testades positivt hade flugit från Syrien till Pakistan via Doha, Qatars huvudstad. De vårdas nu på sjukhus i Karachi, enligt Sindhs hälsoministeriums konto på Twitter.

I sociala medier i Syrien hävdar en del att det finns många coronafall i det krigshärjade landet. Många syrier är oroliga, eftersom landets hälso- och sjukvårdssystem är väldigt bräckligt. Men den syriska regimen insisterar på att det inte finns några drabbade människor i landet än.

– Syriens bräckliga hälsosystem har kanske inte kapacitet att upptäcka och hantera en epidemi, sade WHO:s talesperson Hedinn Halldorsson till nyhetsbyrån AFP.

Världshälsoorganisationen (WHO) har nyligen konstaterat att en del länder inte rapporterar fall av coronavirus.

Myndigheterna i Libanon hindrade förra måndagen en buss med 30 passagerare som kom från Syrien att komma in i landet, enligt landets statliga nyhetsbyrå NNA. Gränsmyndigheten misstänkte att en passagerare var smittad med coronaviruset. De syriska myndigheterna har hittills inte kommenterat händelsen.

När fågelinfluensan svepte över världen 2006 och många fall hittades i angränsande länder som Turkiet, Irak och Jordanien, rapporterades det inte om ett enda fall i Syrien.

För två dagar sedan beslutade den syriska regeringen att stoppa resor till och från Irak och Jordanien i en månad, samt i två månader för andra länder som rapporterat bekräftade fall av coronavirus, enligt den syriska statliga nyhetsbyrån Sana.

Läs mer:

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Italiensk professor uppmanar Sverige: Stäng skolor, ställ in evenemang

Peter Loewe: Inte längre tal om en röd zon – hela Italien är en skyddszon

Ämnen i artikeln

Pakistan
Syrien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt