Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pakistan-fyra-av-tio-piloter-flyger-med-forfalskat-tillstand/

Världen

Pakistan: Fyra av tio piloter flyger med förfalskat tillstånd

Den 22 maj kraschade ett passagerarplan från PIA i ett bostadsområde i Karachi. 97 av de 99 ombord dog.
Den 22 maj kraschade ett passagerarplan från PIA i ett bostadsområde i Karachi. 97 av de 99 ombord dog. Foto: Asif Hassan/AFP

Nästan 40 procent av Pakistans piloter flyger utan att ha tagit sin flygexamen. Det säger landets flygminister på torsdagen.

Av Pakistans 860 piloter har 262 inte tagit sin flygexamen utan låtit någon annan skriva provet för dem. Det avslöjade landets flygminister Ghulam Sarwar Khan på torsdagen.

Enligt ministern utses piloter på politiska meriter medan erfarenhet när det gäller flygning inte har någon betydelse.

Piloterna kommer från en rad bolag, bland annat Pakistans internationella flygbolag PIA. 

PIA meddelade på torsdagen att man stoppar 150 av sina 434 piloter från aktiv flygtjänst sedan de misstänks för att ha förfalskade tillstånd, skriver Gulf News.

Det internationella flygtransportorganet IATA betecknar avslöjandet som ”ett stort säkerhetsproblem”.

Den 22 maj kraschade ett passagerarplan från PIA i ett bostadsområde i Karachi. 97 av de 99 ombord dog. Fyra personer på marken skadades. Enligt de pakistanska myndigheterna var piloterna inte uppmärksamma på sitt arbete utan diskuterade coronapandemin under en halvtimme före kraschen.

Enligt Ghulam Sarwar Khan bidrog detta till olyckan då piloterna försökte landa utan att fälla ut landningsställen och då skadade motorerna då planet åter tvingades lyfta.

Ämnen i artikeln

Flygtrafik
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt