Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pakistan-sparkar-ut-indisk-toppdiplomat-avbryter-handeln/

Världen

Pakistan sparkar ut indisk toppdiplomat – avbryter handeln

Tiotusentals militärer patrullerar gatorna efter Indiens besked att dra in Kashmirs autonoma status. Foto: Sajjad Hussain/AFP/TT

Efter att Indien beslutat att dra in Kashmirs autonoma status svarar Pakistan starkt. Landet utvisar nu en indisk toppdiplomat och avbryter all handel med Indien, rapporterar BBC

Efter Indiens beslut att dra in Kashmirs autonoma status på måndagen har konflikten mellan Indien och Pakistan blivit djupare. 

Människorna i området har inte kunnat använda telefonen eller internet sedan i söndags och tiotusentals militärer patrullerar gatorna.

Trots att folksamlingar på över fyra personer har förbjudits och skolor är stängda har det rapporterats om stenkastning och protester mot militären.

På onsdagen kom rapporter att en person har dött och minst 100 personer, inklusive politiska ledare och aktivister, har gripits efter det att de bedömts som hot mot freden.

– Vi kommer att kalla tillbaka vår ambassadör från Delhi och skicka tillbaka deras, säger utrikesminister Shah Mahmood Qureshi i ett tv-sänt uttalande, enligt TT.

Efter beskedet reagerar Pakistan nu starkt mot Indiens besked och utvisar nu en indisk toppdiplomat och avbryter all handel med Indien, uppger BBC

Enligt ett uttalande från den pakistanska regeringen så vill premiärministern Imran Khan använda alla diplomatiska kanaler för att visa på Indiens ”brutala rasistiska regim” och brott mot mänskliga rättigheter.

Läs mer: Indien skrotar specialstatus för Kashmir – lokala politiker varnar för oro 

Läs mer: Oro för våld i Kashmir efter slopat självstyre