Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 23:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pakistanska-bolag-stoppas-fran-att-flyga-till-eu-lander/

Världen

Pakistanska bolag stoppas från att flyga till EU-länder

I slutet av maj dog 97 personer efter att ett passagerarplan från pakistanska flygbolaget PIA kraschade i Karachi.
I slutet av maj dog 97 personer efter att ett passagerarplan från pakistanska flygbolaget PIA kraschade i Karachi. Foto: ASIF HASSAN/AFP

EU:s byrå för luftfartssäkerhet, EASA, stoppar Pakistans två pakistanska flygbolag från att flyga till unionens medlemsländer under sex månader.

Beskedet kommer efter att en rapport visat att hundratals pakistanska piloter fuskat sig till sin licens.

Den 25 juni gick Pakistans flygminister Ghulam Sarwar Khan ut med att 262 av landets 860 piloter låtit andra skriva examensprovet åt dem och därför flög med förfalskade tillstånd. Piloterna kom från flera olika flygbolag, däribland PIA, som samma dag meddelade att man stoppar 150 av sina piloter från att tjänstgöra.

Nu väljer den gemensamma europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA att stoppa bolaget från att flyga till unionen under en sexmånadersperiod, rapporterar Reuters. 

Beskedet kom under tisdagen och gäller från och med den första juli för flygningar till EU:s alla medlemsstater. Även bolaget Vision Air International stoppas.

EASA menar att beslutet beror på oro över Pakistans förmåga att följa internationell flygstandard. Efter beslutet har även den brittiska flygsäkerhetsmyndigheten dragit tillbaka PIA:s tillstånd att flyga från flygplatser i Birmingham, London och Manchester.

Enligt Reuters kommer PIA överklaga beslutet från EASA. Samtidigt menar pakistanska piloter och deras fackförbund att listan över piloter med falska tillstånd måste granskas närmare. De pekar på att flera av namnen på listan inte längre är aktiva piloter.

Den 22 maj kraschade ett passagerarplan från PIA i ett bostadsområde i Karachi. Av 99 passagerare ombord dog 97 och ytterligare fyra personer på marken skadades.

Ämnen i artikeln

Pakistan
Flygtrafik
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt