Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/palau-forbjuder-solskydd-for-revens-skull/

Världen

Palau förbjuder solskydd för revens skull

Foto: Ethan Daniels/Alamy

Turister på väg till önationen Palau i Stilla havet gör bäst i att lämna solkrämen hemma. Annars väntar konfiskering och böter på motsvarande drygt 9.300 kronor.

TT-AFP Text

Palau är berömt för sina fina dykmöjligheter, men landets regering oroas över hur turisternas solkräm påverkar havslivet.

– Vi måste respektera naturen för naturen är livets vagga, säger president Tommy Remengesau.

Enligt honom finns det vetenskapliga bevis på att kemikalierna i de flesta solkrämer är giftiga för koraller, även i små doser, och att spår av kemikalierna hittats i vävnaden på havslevande djur.

– När vetenskapen säger att sådant användande skadar korallreven, fiskpopulationer, eller havet självt, så måste folk agera och våra besökare likaså, säger Remengesau.

Förutom förbudet mot korallskadliga solskydd trädde vid nyåret lagstiftning för ett omfattande marinreservat i kraft, där 80 procent av Palaus ekonomiska zon, omkring 500.000 kvadratkilometer, stängs för bland annat fiske och gruvdrift. De flesta utländska fiskeflottorna i den del där fiske fortfarande tillåts måste framöver ta i land sin fångst, och betala en exportskatt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt