Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Palestinier får medlemskap i Unesco

Unesco godkände på måndagen med stor majoritet den palestinska ansökan om medlemskap. Bara 14 länder röstade nej, bland dem Sverige.

Omröstningen hölls knappt två veckor innan FN:s säkerhetsråd den 11 november ska ta ställning till palestinskt medlemskap i FN som helhet. Sverige invände i sin röstförklaring främst mot tidpunkten för röstningen i Unesco, FN:s organ för utbildning och kultur.

USA, Kanada och Tyskland röstade också emot medan Ryssland, Kina, Indien och Frankrike var bland dem som röstade för. Storbritannien avstod.

Totalt röstade 107 länder ja, 14 röstade emot medan 52 avstod.

Palestiniernas utrikesminister Riyad Maliki välkomnade omröstningen som ett ”historiskt ögonblick”. Israel varnade för att den kommer att försämra möjligheterna till fredssamtal.

I den svenska röstförklaringen, publicerad av utbildningsminister Jan Björklunds kansli, sägs att Sverige tagit hänsyn till säkerhetsrådets röstning.

”Vår röstning om dagens resolutionsutkast har att göra med dess tidpunkt, inte dess innehåll. Det bör ses i perspektivet av hur angeläget vi anser det vara att nå en tvåstatslösning inom den tidsram som fastslagits av Kvartetten (EU, FN, Ryssland och USA). Den föregriper inte på något sätt Sveriges ställningstagande om frågan om Palestinas status tas upp i FN:s generalförsamling”, lyder förklaringen.

Mats Djurberg, generalsekreterare i Svenska Unescorådet, avvisar för TT spekulationer om att det skulle finnas risk för nedläggning av Unesco om USA drar in sitt budgetstöd. till organisationen.

– Organisationens existens äventyras absolut inte. Däremot skulle det självklart innebära en allvarlig utmaning. Men på kort sikt kan man ta lån och för att lösa den akuta situationen.

USA bekräftade senare på måndagskvällen sitt tidigare hot om att dra in sitt bidrag till Unescos budget. USA skulle ha betalat ut 60 miljoner dollar (383 miljoner kronor) till organisationen i november, men det kommer inte att ske, meddelade utrikesdepartementet i Washington.

USA har inget annat val än att dra in bidraget på grund av en lag som gällt länge, sade utrikesdepartementets talesperson.

Lagen från 1990-talet förbjuder stöd till FN-organisationer som godkänner fullt palestinskt medlemskap.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.