Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Palestinier protesterar mot IS-avrättningar

Foto: Mahmud Hams/AFP

Tiotusentals palestinier över hela Mellanöstern demonstrerade på måndagen mot terrorrörelsen IS avrättningar av civila i flyktinglägret Yarmuk utanför Damaskus.

En hög palestinsk tjänsteman i Nablus på Västbanken sade till DN att flera palestinska väpnade rörelser gör motstånd mot IS bäst de kan:

– Där finns Hamas, Fatah och Ahmad Gibrils GC-milis, men de är illa beväpnade och de står inte ens på samma sida i kriget. GC är en gren av den syriska regimen, medan Hamas och Fatah försöker hålla sig neutrala i inbördeskriget.

Läget i Yarmuk är förtvivlat för de kring 18.000 palestinier som fortfarande befinner sig där. IS kontrollerar nästan hela lägret, och Assad-regimen, som är skräckslagen över att ha sin dödsfiende inpå stadens knutar, bombarderar med sitt specialvapen, tunnor fyllda med sprängmedel, som inte skiljer mellan vän och fiende.

I flyktinglägret Balata utanför Nablus tågade stora skaror och skanderade krav på ett ingripande från omvärlden. Att IS börjat mörda palestinier i Yarmuk är den stora nyheten i de panarabiska satellitkanalernas direktsändningar och bilderna från det raserade Yarmuk har skakat alla här. Ramallah-regeringen skickade på måndagen sin socialminister Ahmad Majdalani, som är född i Yarmuk, till Damaskus för att försöka medla.

– Om Saudiarabien och de rika oljeländerna har råd att kriga i Jemen för att blockera Iran, kan de inte skicka några flygplan till Damaskus för att hjälpa oss? sade skolläraren Rami Suweir till DN.

När det syriska inbördeskriget bröt ut hösten 2011 levde hundrafemtiotusen palestinier i Yarmuk. Den palestinske ledaren Ahmad Gibril, en mångårig allierad till den syriska Baath-regimen, började angripa olika syriska rebellstyrkor från lägret, som strax blev ett kaos av stridande miliser. Under 2012-2013 lämnade de flesta palestinier lägret och är nu flyktningar i Libanon.

För knappt en vecka sedan stormade IS och andra salafiströrelser Yarmuk. De pressades tillbaka av olika syriska motståndsrörelser och av regimens bomber men tycks nu ha återtagit kontrollen över lägret, som ligger knappt en mil från Damaskus centrum. Förutom morden på civila palestinier har IS bränt palestinska flaggor, som det anser vara ett uttryck för nationalism, en dödssynd i IS ögon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.