Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Palestinska rivaler bildar regering

De palestinska ärkerivalerna Fatah och Hamas har kommit överens om att bilda en gemensam regering. Val ska hållas ”inom ett år”. Men Israel motsätter sig överenskommelsen.

Det oväntade försoningsavtalet presenterades i Egyptens huvudstad Kairo på onsdagen. Den senaste tiden har höga representanter för Fatah och Hamas haft en rad hemliga möten för att hamra fram en överenskommelse.

De tidigare rivalerna har kommit över ”alla meningsskiljaktigheter”, enligt Hamastalesmannen Taher Nono. Parterna ska bilda en gemensam övergångsregering i väntan på parlaments- och presidentval som ska hållas inom ett år. Dessutom ska paraplyorganisationen PLO omformas för att Hamas ska kunna vara med.

Israel — som har oändligt mycket bättre relationer med Fatah än Hamas — reagerade med iskyla på den palestinska enigheten. Enligt premiärminister Benjamin Netayahu måste den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ”välja mellan fred med Israel och fred med Hamas”.

– Det kan inte vara fred med båda eftersom Hamas strävar efter att förgöra staten Israel.

Netanyahu säger också att försoningen visar ”hur svag Palestinska myndigheten är” och att Hamas nu kan komma att ta kontroll över Västbanken.

Abbas kontrade med att säga att överenskommelsen är en intern palestinsk angelägenhet. Enligt Abbas är det i stället Netanyahu som ”måste välja mellan fred och bosättningar”.

Hamas säger i ett skriftligt uttalande att Israel aldrig har varit intresserat av palestinsk enighet.

USA:s reaktion var avvaktande på onsdagskvällen. Vita huset-talesmannen Tommy Vietor sade att man försöker få mer information om vad överenskommelsen går ut på. Han underströk dock att Hamas är ”en terroristorganisation” och att alla framtida palestinska regeringar ”måste erkänna Israels rätt att existera”.

Palestinska val

• Det senaste palestinska parlamentsvalet 2006 vanns av islamistiska Hamas.
• Året efter körde Hamas ut sina sekulära rivaler Fatah från Gazaremsan med våld – kulmen på en flera år lång maktkamp mellan de två politiska lägren. Fatah har nu kontroll över Västbanken medan Hamas styr Gaza.
• Hamas har vägrat att erkänna Fatah-ledaren Mahmud Abbas som palestiniernas president sedan hans mandatperiod löpte ut 2009. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.