Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 14:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/palle-sag-dodsskjutningen-inifran/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Palle såg dödsskjutningen inifrån

Foto: Drago Prvulovic/TT

”Alla låg på golvet, några skadade och man visste inte hur många av dem som var döda”. Palle Vedel arbetar som tekniker på Krudttønden och blev vittne till hela händelsen på lördagseftermiddagen.

– Från att ha varit helt lugnt uppstod plötsligt panikartade scener. Jag och många andra kastade oss ner på marken och försökte ta skydd.

”Chockerande” och ”surrealistiskt” är ord som återkommer flera gånger när Palle Vedel återger sin upplevelse av attacken mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn. Han var där för att sköta bild och ljud under debatten om yttrandefrihet.

Vedel var en av de som säkerhetspolisen PET stått i kontakt med inför evenemanget. Ständigt mordhotade konstnären Lars Vilks var en av de inbjudna och därför hade PET varit där på fredagen och gått igenom säkerhetsrutinerna.

– En PET-polis stod precis vid mitt mixerbord och hans uppgift var att skydda Lars. Direkt när skotten hördes kom han till Lars undsättning och det var väldigt tydligt att skytten var ute efter honom, säger Palle Vedel.

Vid fredagens genomgång gick PET och Vedel igenom hela huset, identifierade flyktvägar och andra praktiska saker. Han säger att de, trots paniken, följdes till punkt och pricka.

– Jag och de andra kravlade oss ut ur lokalen efter PET. Det finns ett kylrum där polisen förde in Lars och barrikaderade sig. En annan av dem öppnade dörren från köksområdet och vi såg gärningsmannen springa utanför. 

Sköt polisen mot den misstänkte?

– Oh ja. Jag är inte alls expert på vapen, men det var olika skottljud. Den misstänktes automatvapen lät väldigt kraftigt och polisens mer ”plaff-plaff-plaff”... fullständigt overkligt. Han som sköt mot gärningsmannen träffades i benet, säger Palle Vedel.

– När det lagt sig var allt stilla en stund, vi var ju rädda att det skulle var fler. Jag började sedan gå tillbaka till möteslokalen och alla låg på golvet, några skadade och man visste inte hur många av dem som var döda.

Han kontrollerade att allt var ok och kunde konstatera att flera var i fullständigt upplösningstillstånd. I caféområdet såg han en polis ligga på marken och andra poliser hjälpte de som blivit träffade.

Tänkte ni något på terrorattacken mot Charlie Hebdo?

– Ja, debatten handlade ju delvis om det och det var därför franska ambassadören var där. Efteråt har vi pratat med varandra om hur bra det var att polisen var på plats. På Charlie Hebdo var de i princip helt oskyddade... helt förfärligt, säger Palle Vedel.

Han uppskattar att hela situationen, från automatvapnets första skott till dess att han återvänt till kafeterian, varade kanske fem eller sex minuter. Vad som hände efteråt har han olika uppfattningar om.

– Jag hade ju ringt 112 från köket, men vi fick vänta på ambulans och polisförstärkning... jag vet inte hur länge. Men en timme senare fördes vi allihop med en evakueringsbuss till en polisstation. Där träffade vi andra som varit i kontakt med den misstänkte gärningsmannen, bland annat en kvinna och ett idrottsgäng, säger Palle Vedel.

– Totalt var vi kanske femtio personer som dels förhördes av polisen, men vi kunde också prata med varandra. Psykologer från Rigshospitalet kom och vi blev väldigt väl behandlade. Men jag har bara kunnat sova två timmar sedan det hände. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.