Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/palmemordet-uppmarksammas-over-hela-varlden/

Världen

Palmemordet uppmärksammas över hela världen

Blommor vid mordplatsen på onsdagen.
Blommor vid mordplatsen på onsdagen. Foto: Alexander Mahmoud

”Spekulationerna lär fortsätta”, konstaterar franska Le Monde efter att Palmeåklagare Krister Petersson på onsdagen presenterade sin teori om vem som mördat Sveriges statsminister Olof Palme 1986. Medier från hela världen rapporterar om mordutredningens slutsats. 

Tyskland

Beskedet om vem som ska ha legat bakom Palmemordet var under förmiddagen toppnyhet i Tyskland och dominerade de stora mediernas sajter. 

Att svensk polis 34 år efter mordet kunnat presentera en misstänkt gärningsman beskrivs som en sensation. Flera medier tecknar ett porträtt av den utpekade ”Skandiamannen” och hans motsägelsefulla vittnesmål av vad som skett kring mordplatsen. 

Mordet beskrivs i Tyskland som ett ”nationellt trauma” och ett öppet sår i Sverige.  

”Efter alla dessa år av spekulationer och spår återstår det att se om alla verkligen låter sig övertygas”, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) och konstaterar att utredarna varken har hittat ett mordvapen eller kunnat presentera nya bevis. ”De har bara satt ihop pusselbitarna på ett nytt sätt”, skriver tidningen. 

Frankrike

Den franska tidningen Le Mondes korrespondent Anne-Françoise Hivert noterar i en nyhetsartikel att tiotals journalister och privatspanare grävt i Palmeutredningen genom åren och att många av dem nu innerligt hade hoppats på nya tekniska bevis. ”I frånvaron av sådana, lär spekulationerna fortsätta”, konstaterar Hivert.

Storbritannien

Journalisten Imogen West-Knights, som skrev en längre exposé för The Guardian om Palmemordet förra månaden, kallar utredningens resultat för ett ”debacle” på Twitter och skriver: ”Det kommer inte att gå att knyta ett vapen till mordplatsen, den tekniska bevisning de har tillgång till är ’densamma som tidigare’ – alltså ingenting nytt, vilket kommer att göra folk väldigt besvikna”. 

Ryssland

Nyheten om Palmemordet noteras i ryska medier, men får inte någon särskilt framskjuten placering. Vinkeln är nästan uteslutande att utredningen nu avslutas, snarare än på den utpekade mördaren.

Ofta noteras syrligt att polisen inte har lyckats hitta nya bevis ”under alla dessa år”.

Stor uppmärksamhet fästs i Ryssland fortfarande vid det faktum att Palme gick på bio utan livvakter.

Att göra något sådant var lika otänkbart för dåtidens ryske ledare Michail Gorbatjov som det är för dagens president Vladimir Putin.

Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson höll på onsdagen en digital presskonferens.
Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson höll på onsdagen en digital presskonferens. Foto: Stina Stjernqvist/TT

USA

Rubrikerna om Palmemordet spretar i amerikanska medier. New York Times uppger att Sverige pekar ut mördaren efter 34 år. Tidningen skriver också att beskedet ”knappast kom som en överraskning”, eftersom många ansåg att frilansjournalisten Thomas Pettersson löste fallet 2018. 

NBC News tolkar beskedet på pressträffen i Stockholm annorlunda. ”Mysteriet med mordet på Sveriges statsminister är fortfarande olöst”, heter det i rubriken. Bolagets Londonkorrespondent konstaterar att ”de som letade efter svar blev besvikna”.

Kina

Utredningen om mordet på Olof Palme väcker ingen större uppmärksamhet i Kina. Nyheten ryms inte på förstasidorna, även om en del medier noterar att det gått lång tid från att han dog tills att åklagaren pekar ut en mördare. Reaktionerna på sociala medier är inte särskilt många. Men någon skriver på Weibo, motsvarigheten till Twitter: ”Jag minns händelsen. Då var jag 14 år. Är det europeisk effektivitet?” En annan skriver ”Jag minns att han var mördad utanför en biograf och att hans fru var bredvid”. 

Polen

I polska medier hamnade Palmemordet långt ner i nyhetsvärderingen. De flesta tidningar och webbsajter nöjer sig med att referera till nyhetsbyråer som AFP och AP. En av nyhetssajterna, onet.pl, slår fast i en rubrik: ”Man vet nu vem som mördade Sveriges statsminister. En av de största kriminalgåtorna i efterkrigs-Europa är löst”.

Och den stora tidningen Gazeta Wyborcza skriver: ”Det var inte CIA, PKK eller sydafrikanska agenter. Den svenske statsministerns mördare var en landsman, en grafiker som tog sitt eget liv för flera år sedan”.